Egészség

A stroke korai felismerése a lakásban

A stroke heveny agyi keringészavart, vagyis a teljes jólét közepette kialakuló focalis neurológiai deficitet jelenti. A tünetek kialakulását követõen, a lehetõ leghamarabb, a betegnek olyan kórházba kell kerülnie, ahol adottak a betegség diagnosztizálásának és terápiájának személyi és tárgyi feltételei.

A stroke kialakulásakor a deficittüneteknek megfelelõen a beteg panaszkodhat arról, hogy látótere beszûkült, esetleg valamelyik vagy mindkét szemére elvesztette látóképességét, vagy kettõs látása alakult ki, szája félrehúzódott, a folyadék kicsorog a szájából, nem forog rendesen a nyelve, nem tudja a szavakat megfelelõen formálni, nem tud kielégítõen nyelni folyadékot és/vagy szilárd ételt, valamelyik oldali végtagja(i) meggyengült(ek), valamelyik testfele vagy ennek egy része elzsibbadt, esetleg érzéketlenné vált, nem tudja megtartani sem ülve, sem állva az egyensúlyát, mert valamelyik irányba eldõl, nem tud kimondani egyes szavakat, vagy nem jutnak bizonyos szavak eszébe, esetleg nem is ért meg mindent, amit neki mondanak. Ha a beteg még cselekvõképes, kérjen azonnal segítséget, mert minden perc számít. Semmiképpen sem szabad arra várni, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúlnak, és nem szabad az idõt húzni semmilyen „házi gyógymóddal” sem (pl. hideg vizes borogatás, sósborszeszes bedörzsölés, házipálinka stb.) …

Weborvos: Káposzta Zoltán, Rácz Klára: A stroke korai felismerése a lakásban

A szélütés (stroke) gyors felismerése

Egyre többen hívják a mentőket, ha a szélütés tüneteit észlelik. A Magyar Stroke Társaság (MST) égisze alatt elindított, két hónapig tartó kampány elérte célját: az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefonért, hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít …

A figyelmeztető jelek

A stroke érkezését számtalan tünet jelzi, ezek: a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélén), hirtelen kialakuló beszédmegértési zavar, szóformálási nehézség, hirtelen bekövetkező látászavar (kettős látás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség), hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok, a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar. Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandók, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. Már egyetlen jel is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak …

Natúrsziget: A szélütés (stroke) gyors felismerése

Szélütés (stroke)

A stroke ütést, csapást jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az agyi érkatasztrófa (gutaütés, szélütés, stroke) az agyműködés általános vagy gócos zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, amely több mint 24 órán át fennáll, vagy a beteg halálához vezet és amelynek bizonyíthatóan nincs más oka, mint az agyi érrendszerben kialakult elváltozások …

A stroke két fő típusát különböztethetjük meg aszerint, hogy milyen folyamat idézte elő. Az iszkémiás stroke esetében az agyi erekben vagy az agyat közvetlenül tápanyaggal és oxigénnel ellátó érrendszerben elzáródás/érszűkület alakul ki, az agy vérellátása zavart szenved, csökken. A másik esetben állományvérzés következik be, ez a vérzéses stroke. Az iszkémiás stroke négyszer gyakoribb, mint a vérzéses stroke.

Az iszkémiás stroke-ot rendszerint figyelmeztetőjelként ún. TIA (átmeneti iszkémiás esemény) előzi meg. A tünetegyüttes a stroke-hoz hasonló, általában néhány percen belül megszűnik. A vérzéses stroke többnyire hirtelen lép fel, fejfájással, hányással-hányingerrel, tarkómerevséggel kísérve. Az orvosnak azonnal el kell döntenie, hogy mely típussal áll szemben, mert mind az életkilátások, mind az alkalmazandó terápia eltér a különböző esetekben …

Melyek a stroke vagy TIA kialakulásának főbb jellemzői?
Ha önmagunkon, hozzátartozónkon vagy közvetlen környezetünkben észleljük a következőket, haladéktalanul forduljunk orvoshoz:

- hirtelen bekövetkező gyengeségérzés karban, kézben, lábban;
- nem érezzük testünk vagy arcunk egyik felét;
- váratlanul csak egyik szemünkre látunk;
- hirtelen nehézkessé válik a szavak megformálása, a beszéd;
- nem értjük beszélgetőpartnerünk szavait;
- egyre erősbödő fejfájásunk van, olyan, amilyet még soha nem éreztünk;
- szédülés, egyensúlyvesztés érzése;
- átmeneti emlékezetkiesés-eszméletvesztés.

Richter: Stroke

STROKE felismerése

PowerPoint prezentáció

SOTE: Stroke felismerése

VÉSZHELYZETBEN

Tünetek és elõjelek

hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)
hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség
hirtelen bekövetkezõ látászavar: kettõslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenõ látásélesség
hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar
Ezek lehetnek múló jellegûek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is elõfordulhatnak. Akár már egyetlen jel megléte is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik: pl. ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.
A stroke felismerése
Ha valaki bizonytalan, nem ismeri fel egyértelmûen a stroke tüneteit, az alábbi egyszerû feladatokat kell elvégeztetni a beteggel és figyelni az eredményt:
Mosolyogjon, vagy mutassa a fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált?
Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze?
Ismételgessen egy egyszerû mondatot! Galuskás a beszéde? Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?
Kérje meg, hogy öltse ki a nyelvét! Nyelve egyik vagy másik oldalra kitér?
OMSZ – Kezelés – Ellátás!

SOTE: Stroke felismerése

MI AZ A KOLOSZTRUM?

A kolosztrum vagy előtej az első táplálék, melyet a szülés után az anya szervezete termel. A kolosztrum, összetételében jelentősen gazdagabb a tejnél.

A kolosztrum az újszülött számára a növekedéshez, vitalitáshoz és egészséghez nélkülözhetetlen. Tudta, hogy minden korosztály számára segítséget nyújthat a kolosztrum?

A kolosztrum értéke egyedülálló és kiegyensúlyozott összetételében rejlik, mely semmilyen egyéb anyagban nem található meg.

A házi tehenek kolosztruma (előteje) az antitestek, növekedési faktorok, vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak leggazdagabb forrása.

MIÉRT FONTOS, HOGY A KOLOSZTRUM HATÁSÁT EGÉSZ ÉLETÜNKBEN ÉLVEZZÜK?

A KOLOSZTRUM IMMUNFAKTORAI

A KOLOSZTRUM NÖVEKEDÉSI FAKTORAI

KINEK AJÁNLJUK A KOLOSZTRUMOT?

AZ EKOLOSTRUM FELBECSÜLHETETLEN ÉRTÉKEI EGÉSZSÉGÜNKRE NÉZVE

SZAKÉRTŐK VÉLEMÉNYE A KOLOSZTRUMRÓL (ELŐTEJ)

AZ EKOLOSTRUM ÖSSZETEVŐI

AZ EKOLOSTRUM ALKALMAZÁSA, ÖSSZETEVŐK, INFORMÁCIÓ

HOL KAPHATÓ AZ EKOLOSTRUM?

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEK

VÉDELEM EGYENSÚLY REGENERÁCIÓ ERŐ VITALITÁS IRODALOM GYAKORI KÉRDÉSEK

Kolosztrum

WebORVOS

Fórum, Orvos válaszol, Szociális ügyek, Paragrafus, Hírlevél

Rovatok

Hírek
Lapszemle
Regionális hírek
Gyógyszerpiac
Egészségpolitika
Egészségmagazin
Új influenza

Szakmai oldalak

Esetismertetések
Gastroenterologiai
klub
Háziorvos klub
Rheumatologia klub
Osteoporosis klub
Pszichiátriai klub
Cardiovascularis klub

A Weborvos létrehozásának célja, hogy a szakértő közönség mellett a lakosság számára is olyan egészségügyi oldalt hozzunk létre, ahol számos, az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos információhoz közérthető formában juthatnak hozzá az érdeklődők. Ugyanakkor felhívjuk a nem szakember látogatók figyelmét, hogy az oldalon közölt bármilyen információ
semmilyen körülmények között nem jelent és nem jelenthet közvetlen tanácsadást, illetve nem jelenti és nem jelenheti panaszok, betegségek kezelésének útmutatóját. Mielőtt az ilyen információkat öngyógyításra és/vagy mások gyógyítására használná, kérjük, előzetesen beszélje meg döntését kezelőorvosával, gyógyszerészével. A webhelyen lévő orvosi
információk nem helyettesítik a tájékoztatással egybekötött orvosi
tanácsokat.

weborvos

Az Egészségügyi Világszervezet

az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete. A nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik és székhelye a svájci Genf városban található. A szervezet alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe: ezt a napot azóta az Egészségügyi Világnapjának tekintjük. A WHO a felhatalmazását és forrásait elsősorban a Nemzetek Szövetsége Egészségügyi Szervezetétől (Health Organization, HO) örökölte.

Legfontosabb feladatai:

· Világszintű iránymutatás az egészségügy területén.
· A kormányokkal való együttműködés a nemzeti egészségügyi programok tervezésében, irányításában és értékelésében.
· Megfelelő egészségügyi technológia, információ és szabványok kifejlesztése és átadása.
A WHO irányító testülete a 192 tagállamból álló közgyűlés (beleértve a Cook szigeteket is). Ez évente ülésezik. Döntéseit és politikáját a Végrehajtó Testület valósítja meg. Ez kormányok által kinevezett 32 egészségügyi szakemberből áll és évente kétszer ülésezik.
A WHO-nak mintegy 3500 alkalmazottja van.

A WHO regionális irodái a következő városokban/országokban találhatók: Brazzaville, Kongó; Washington D.C., USA; Kairó, Egyiptom; Koppenhága, Dánia; Újdelhi, India; és Manila, Fülöp-szigetek.

WHO

1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”.

Az egészség dimenziói:
- biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése
- lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele
- mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség
- emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége
- szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége

A WHO koppenhágai megfogalmazása 1984-ben már más szempontokat is felvetett:

Az egészség a mindennapi élethez szükséges erőforrás, és nem életcél.
Biztosítja az egyéni és társadalmi létfeltételeket és a fizikai teljesítőképességet, továbbá hangsúlyozza az egyén felelősségét is.
Új szemlélet az egészségtudományban annak elismerése, hogy az egészséget az ember viselkedése befolyásolja, így az egészségmegőrzésben a megelőző és az egészségfejlesztő tényező jelentős szerepet kap – ma még sajnos többnyire csak kellene hogy kapjon.

Forgács István: Az egészség

Wapedia: Egészség

A Szexológia Archivuma: A szexuális egészség jelentése

SHVOONG: Összefoglalók, ismertetések és kivonatok: Egészség

Az egészség

Lelki titkaink, Mentálhigiénés Studió: Mi is az a lelki egészség?

Natúrsziget: Egészség, betegség homeopátiás szemmel

OEP

Az oep.hu naprakész, hasznos információk közreadásával igyekszik átfogó tájékoztatással szolgálni mind a lakosság, mind pedig az egészségügyi szolgáltatók felé, információt, segítséget adni a felmerült problémák megoldásához.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat az Országgyűlés felhatalmazása alapján a Kormány hozta létre, alapításának dátuma 1993. június 12.

Célkitűzései:

- átlátható működés,
- korrekt, egyenrangú viszony kialakítása és megtartása a partnerekkel, amelynek jellemzője a biztonság, a kiszámíthatóság és egymás kölcsönös tiszteletben tartása,
- szolgáltatásvásárlói pozíció erősítése annak érdekében, hogy a minőségi ellátás és annak hatékony finanszírozása kerüljön előtérbe,
- olyan döntések meghozásában történő közreműködés, amelyek az Európai Unió normáinak is megfelelve az életminőség, egészségnyereség, valamint a biztosítottak/polgárok elégedettségének maximalizálására törekszik.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár küldetése

- A biztosítottak bizalmát élvező szervezetként a rendelkezésre álló forrásokból a legtöbb egészségnyereséget kívánjuk vásárolni a hatásosság, hatékonyság, méltányosság és megvalósíthatóság figyelembevételével
- a forrásteremtésben is aktívan szerepet vállalva
- a döntés előkészítés társadalmasításával a lakosság felé nyílttá téve a finanszírozást
- maximális hatást gyakorolva a rendszer átláthatóságára
- az EU normatívákhoz igazodva minoségbiztosításon és bizonyítékokon alapuló orvoslás elveit figyelembe vevő valódi biztosítóként működve.
- Mindezt széleslátókörű, szakmailag felkészült, elkötelezett, felelosséget vállaló döntésképes szakemberekből álló apparátussal kívánjuk megvalósítani
- együttműködve szerződött szolgáltatókkal és az egészségügyben érintett hatóságokkal, szervezetekkel.

Az MBT célja, hogy szerte a világon segítsen az embereknek egy egészségesebb, aktívabb és boldogabb élet elérésében. Az MBT meggyőződése, hogy az ember fittsége és egészsége nagymértékben függ attól hogyan jár – ezt a meggyőződést már számos független labor tudományos vizsgálata is igazolja. Az MBT célja ezért az, hogy ráirányítsa a figyelmet a helyes járástechnikára, melynek az MBT a segédeszköze. A helyes járásmód szervezetre gyakorolt pozitív hatásait szeretné minél több ember számára lehetővé tenni.

Az MBT-nek nincs konkurense; többrétegű, instabil talpszerkezete a világon egyedülálló és levédett. A konkurensnek tartott más termékek egyike sem tudja modellezni a természetes, egyenetlen talaj hatásait a sima talajon.

MBT Honlap: MBT: az anti-cipő, országválasztás

Az MBT anti-cipő felfedezése
Frank Gruber

A kényelmes cipő számomra fontos. A közelmúltban találkoztam egy svájci cég termékével, az MBT cipővel. Felhagyva a hagyományos szemlélettel, az MBT alapvető szemléletváltással megalkotta az anti-cipőt. Tapasztalataimat egy rövid videó keretében szeretném megosztani mindenkivel.

Google: Az MBT anti-cipő felfedezése
YouToube: Az MBT anti-cipő felfedezése
Yahoo: Az MBT anti-cipő felfedezése
MySpace: Az MBT anti-cipő felfedezése

A tábor

Élményterápiás táborainkba krónikus beteg gyerekek érkeznek hozzánk a hazai gyermekkórházakon keresztül. A Bátor Tábor 2001 óta 1900 beteg gyermek arcára varázsolt mosolyt. Táborozóink állandó szakorvosi felügyelet mellett olyan programokon vehetnek részt, amelyek kipróbálására a betegségükből adódóan máshol nincs lehetőségük. A felhőtlen jókedvről évente 400 önkéntes gondoskodik.

A Bátor Tábor Alapítvány közhasznú szervezetként működik. A gyerekek és hozzátartozóik számára ingyenes részvételt biztosít. Az éves szinten közel 230 millió forintos költségvetésű programot az alapítvány kizárólag jótékonysági felajánlásokból tartja fent.

Célunk, hogy Közép-Európa élményterápiás központjaként évről-évre egyre több krónikus beteg gyermek élhesse át a Bátor Tábor kalandjait és léphessen a gyógyulás útjára. A Bátor Tábor támogatásával most Te is segíthetsz nekünk ebben!

A legkisebb összegű felajánlásoddal is hozzájárulhatsz, hogy évente több mint 500 krónikus beteg gyermek részesüljön a vidámságból, a sikerekből és a gyógyító pillanatokból, amit a Bátor Tábor kínál.
Azt mondod, kevés, amit adhatsz? A Bátor Táborban a legapróbbnak tűnő adománytól a legnagyobb felajánlásig mindennek megtaláljuk a helyét.

· 500 forint egy biztosan célba találó nyílveszőt jelenthet…
· 1 000 forintos felajánlásod lehetővé teszi, hogy egy beteg gyerek életében először ülhessen lóra…
· 2 500 forintból egy evezőlapátot vehetünk a vízi foglalkozásokhoz…
· 5 000 forint egy gyerekcsoport kézműves foglalkozásának anyagköltsége…
· 10 000 forinttal egy tízfős gyereksereg egynapi elszállásolásáról gondoskodhatsz…
· 25 000 forinttal egy táborozónk nyolcnapi étkezését biztosíthatod…
· 80 000 forinttal egy elkötelezett önkéntes felkészítését és tíznapos közreműködését teszed lehetővé…
· 400 000 forinttal, azaz egy táborozó nyolcnapos ellátásának a támogatásával, egy teljesen új világot mutathatsz meg egy súlyos betegséggel élő gyermek számára.

Támogass Te is, legyél Te is tagja a Bátor Tábor pártolói körének! Készpénz támogatásod felajánlására két mód kínálkozik.

Banki átutalás:
UniCredit Bank: 10918001-00000015-88740016
SWIFT kód: BACX HUHB
IBAN-szám: HU32 10918001-00000015-88740016

Postai készpénz befizetés, csekken keresztül:
A postán található rózsaszínű csekkre írd rá a nevedet, az adószámodat és címedet, valamint a Bátor Tábor Alapítvány nevét és számlaszámát (10918001-00000015-88740016)
Ha küldesz nekünk egy e-mailt a neveddel, címeddel és adószámoddal, leegyszerűsítjük a folyamatot. Küldünk neked egy előre kitöltött csekket. Nagygyörgy András a.nagygyorgy@batortabor.hu

KÍVÁNSÁGLISTÁNK

Ahhoz, hogy egyre több gyerek vehessen részt a Bátor Tábor turnusaiban és valóban színvonalas programokat biztosíthassunk a számukra, nagyon sok eszközre, felszerelésre van szükségünk. A készpénz mellett ezek felajánlásával is segítheted a céljainkat.

Itt láthatod, azoknak az eszközöknek és szolgáltatásoknak a listáját, amit a Bátor Tábor mindig használni tud. Nagyra becsülnénk, ha közülük bármelyikkel hozzá tudnál járulni a programjainkhoz.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a felajánlani kívánt tárgyi adományod vagy szolgáltatásod hogyan válhat a Bátor Tábor hasznára, keress minket e-mailben! Nagygyörgy András a.nagygyorgy@batortabor.hu

SPORTESZKÖZÖK

· alpineszközök (karabíner, kötél, sisak, beülő)
· lószerszámok (nyergek, gyógynyergek, kobakok)
· foci-, tollas-, kosár-labdák
· íjak, nyílvesszők
· horgászfelszerelések
· ping-pong asztalok, ping-pong ütők, labdák
· indián kenuk és evezők
· csocsó asztal

KÉZMŰVESKEDÉS

· Égetőkemence
· agyag, agyagozó korong, agyagozó szerszámok
· kendők, ruhaanyagok
· gyöngyök
· varró-készletek (cérnák-fonalak, tű, gomb)
· írószerek (tollak, ceruzák, radírok, stb.)
· papír (ívek, lapok, gurigák, színes papírok)
· viasz és paraffin
· ollók, sniccerek
· ragasztó, ragasztószalagok
· kréták
· festékek, ecsetek

SZÍNJÁTSZÁS, ZENE

· ruhák és jelmezek
· kalapok, parókák, cipők, maszkok
· tükrök
· UV lámpák
· Disco lámpák
· sminkkészletek, arcfestékek
· ütős-hangszerek, dobok
· Hi-Fi felszerelések, mikrofonok, erősítők, hangfalak
· zenei szoftverek
· egyszínű pólók (több méretben, nagy mennyiségben)

FOTÓ-VIDEÓ-MULTIMÉDIA

· digitális fényképezőgépek és kamerák
· számítógépek
· előhívó- és sötét szoba felszerelések (fotópapír, vegyszerek, tálak, csipeszek, lámpák)
· projektor, vetítővászon
· hagyományos és újratölthető elemek, elemtöltők
· színes nyomtató és fotópapír digitális fényképek nyomtatásához
· hosszabbítók
· írható CD-k, DVD-k
· Képszeresztő szoftverek

ÉTKEZTETÉS

· tartós élelmiszerek (tej, konzervek)
· diabetikus ételek (keksz, nápolyi, üdítő-ital)
· konzervek, mirelit ételek
· üdítő italok
· nagyteljesítményű kávéfőző

BÚTOROK

· zárható páncélszekrény
· salgópolcok
· nyomtatók, fénymásolók, scannerek
· személyi számítógépek
· laptopok
· nyomtatópapír
· nagy párnák (babzsákok, puffok)
· villanykörték
· WC-papír, papír-zsebkendő, papír-kéztörlő, szalvéta

KERT ÉS KÖRNYEZET FENNTARTÁSA

· építőanyagok
· facsemeték
· térburkoló elemek, utak
· öntöző-rendszer, slagok
· kertészeti eszközök (ásók, lapátok, stb.)
· napernyők
· kerti bútorok
· kerti padok
· festékek

SZOLGÁLTATÁSOK

· Repülőjegyek (a gyerekek utazásához)
· Szállítmányozás
· Hirdetési és médiafelületek
· Fordítási munkák (cseh, lengyel, szlovák és angol nyelvre)
· Irodahelyiségek

A Bátor Tábor Alapítvány évente 430 önkéntes közreműködésével valósítja meg a daganatos, és cukorbeteg gyerekek számára szervezett élményterápiás programjait. Programunk a 2009-es évben elnyerte az „Év önkéntes programja” címet.

Az önkéntesek a tábor és minden program mozgatórugói. Vannak köztük diákok, orvosok, nővérek, fiatalabbak és idősebbek, mindenfélefajta foglalkozási területekről, sokféle tapasztalattal (élettel vagy tanulmányival). Szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne, hogy minél színesebb közösséggel találkozhassanak a gyerekek, hogy mindegyikük megtalálja azt az önkéntest, akit el tud fogadni, aki olyan támogatást ad neki, amilyenre szüksége van.

A Bátor Tábor immár harmadik éve Nemzetközi turnusokat is szervez Lengyel, Szlovák és Cseh daganatos beteg gyerekeknek. Ezekben az izgalmas, multikulturális táborokban a kommunikációt tolmácsok segítik. Sokan vagyunk, akiket elvarázsolt ez a hangulat, bár nem beszéljük a fenti nyelveket. Egymásra támaszkodva, a tolmácsok segítségével, rengeteg élménnyel gazdagodnak a gyerekek, gazdagodunk mi is.

TÁBORI PROGRAMJAINK

A Bátor Tábor minden pillanata a vidámságról, a lehetőségekről és az összetartozásról szól. Felkészült cimboráink, programtartóink a tábor minden pillanatában azon vannak, hogy rengeteg új élményt élhess át.

A nappali programok
Minden nap négy programon vehetsz részt, ahol kibontakoztathatod egyéni képességeid és vidám közösségi élményeket szerezhetsz. Ezek a 70-90 perces foglalkozások 9-11 fős csoportokban zajlanak, így egy-egy feladat megoldása közben egymás segítségére is számíthattok. Játékainkba a cimborák is nagy élvezettel kapcsolódnak be, hiszen a foglalkozásokra ők is elkísérnek benneteket.

Az esti programok

A negyedik nappali foglalkozás után a Bátor Táborban még nincs vége a napnak. Vacsora után jöhet a nagy esti kavalkád: az esti programokon a tábor minden lakója részt vesz. A legendás Bátor Tábor Casino és a Tóparti Party évek óta elhagyhatatlan esti programjai a Bátor Tábornak, de minden évben készülünk meglepetésekkel is.

NYÁRI GYEREKTÁBOROK

Nyolc napon át rengeteg nevetés, kalandos programok és esti mulatságok hangzavara tölti meg a Bátor Tábor tereit és termeit. Egyszerre 70 fiatal táborozó és ugyanennyi táboroztató (cimbora) vesz részt a turnusokban. Meglátod, a felhőtlen, mozgalmas napok alatt számtalan új barátság születik.

A Bátor Táborban onkológia, haemophilia, JIA és diabetes betegséggel élő gyermekek vehetnek részt. A különböző turnusok életkor és betegségcsoport szerint kerülnek megrendezésre. A részvétel ingyenes. Az egyes turnusokban mindig hasonló betegséggel élő és korosztályú gyermekek táboroznak együtt. A 2010-es nyári táborokról a lenti táblázatokban tájékozódhatsz.

Ganoderma

Ganoderma gomba

Ganoderma gomba

A ganoderma gomba (Ganoderma Lucidum) közel 200, az egészségünket támogató tápanyagot tartalmaz. A legfontosabb ezek közül a szerves germánium, ami egyike a természetben található leggyógyítóbb hatóanyagoknak. Rengeteg pozitív élettani hatása van, az egyik legjobb gyógynövénynek tartják, a gyógynövények királyának is nevezik.

A ganoderma család több száz gombafajtát tartalmaz (Mycobank, Fungorum, NCBI Taxonomy). Ezek fákon, fák gyökerén, föld alatti fadarabokon és korhadt fatönkökön nőnek, élősködnek. Többnyire a már elpusztult fákat kedvelik, de egyes fajtái élő fákon élnek.

A pecsétviaszgomba a többi taplógombától eltérően gyökérélősködő, többnyire föld alatti fadarabokon és korhadt fatönkön él, a mélyből tör fel a talaj felszínére és ezért van hosszú tönkje. Ahol egyszer már előfordult, ott az őszi időszakban minden évben újból megjelenik, hazánkban nyártól őszig gyakori az erdők talaján.

Ganoderma gomba

Ganoderma fotók, képek

Különböző Ganderma gomba fotók

Reishi Mushroom, Ganoderma lucidum

Ganoderma lucidum, Reishi, vagy Ling Zhi, képek a gyógyászatban használt gombákról

 

Bio

Tudományosan is táplálóbbnak minősült a bio

Carlo Leifert professzor, a projekt koordinátora azt mondta, hogy az organikus és az intenzíven termesztett termékek közötti differenciák annyira jelentősek, hogy organikus zöldséggel-gyümölccsel még azok is elegendő tápanyaghoz juthatnak, akik nem szokták megenni az ajánlott napi öt adagot – az organikusból elegendő kevesebb is …

www.veg.hu

 

Természet és kert

A „Természet a kertben” INTERREG IIIA projekt weboldala
A határon túli osztrák-magyar tapasztalatcsere

A kertészkedés Magyarországon és Ausztriában egyaránt igen kedvelt szabadidős tevékenység. A természetes kertek – teljesen mindegy, hogy pihenőhelyként vagy önellátó jelleggel bíró haszonkertként – növelik az életminőséget, hozzájárulnak egészségünkhöz, továbbá a tulajdonost érzékeny, a kerítésen túlmutató fenntarthatóság szellemében folytatott tevékenységre késztetik.

A „Természet a kertben” projekt 1999 óta működik Alsó-Ausztriában. A „Természet a kertben” projekt céljai között a természetközeli kertészkedés, valamint az ennek megfelelő művelési módok előnyben részesítése szerepel. Ez többek között a vegyi-szintetikus növényvédő szerek, könnyen oldódó ásványi trágyák és tőzeges talajok tudatos kerülését foglalja magába.

E célok elérésének elősegítése érdekében az alsó-ausztriai “die umweltberatung” és a magyar Nyugat Dunántúli Biokultúra Egyesület egy kétnyelvű weboldalon bocsát rendelkezésre információkat. Itt lehetőség nyílik a kerti tapasztalatok megosztására, növények, termés és magok cseréjére; a magyar s osztrák kertbarátok a fórumon és a cserebörzén léphetnek egymással kapcsolatba.

Ezzel az akcióval hosszú távon megteremtődhet az új EU-tagállamok közti együttműködés – mindenki profitálhat a másiktól szerzett tapasztalatokból; közösen fejleszthetők ki javaslatok a kerttulajdonosok és a kertészkedést kedvelők számára.

A „Természet a kertben” nemzetközi projekt megvalósításával a következő célokat kívánjuk elérni:

A kerttulajdonosi célcsoport igényeire szabott, megfelelő és felhasználóbarát weboldal kialakítása.
Hálózati együttműködés kialakítása a partnerszervezetekkel a szinergiák hasznosítása érdekében.
A természetes kertművelés határon túlmutató támogatása a fenntartható környezetvédelem szem előtt tartásával.
Hobbikertészek, szakemberek és községek határon túli kapcsolatainak kialakítása és fejlesztése.
A kertekben felhasznált növényvédő szerek, ásványi trágyák és tőzeges földek mennyiségének csökkentése.
A határokon túlmutató mintakert-kultúra kialakítása, ezáltal a turizmus fejlesztése.

A projekt általánosabb céljai:

Az osztrák-magyar határon túli együttműködés erősítése.
A „Természet a kertben” akció tartalmán és céljain alapuló tudatkialakítás (az emberi egészség, ökológia, környezetvédelem, erőforrás-védelem, és a környezetvédelmi tudatosság elősegítése).
A saját kertben folytatott környezetkímélő gazdálkodás tudatosítása, megfelelően esztétikus és magas ökológiai sokszínűséggel bíró kertformálással.
Az ökológiai termesztésű termékek piacának fejlesztése.
Határon túlnyúló tudás- és tapasztalatcsere – tanulás a hasonló és eltérő dolgokból.
A saját kertből származó egészséges gyümölcs és zöldség megfelelő értékelésének elősegítése.

Projektterület

A projektterület az alsó-ausztriai ipari negyedre, Magyarország nyugat-dunántúli régiójára, főleg Vas megyére terjed ki. A nyilvános munkában azonban a régión kívüli szereplők is részt vesznek.

naturkertek

Mi az a HuMuSz?

A Hulladék Munkaszövetség 16 magyar környezetvédő szervezet szövetségeként működő független társadalmi szervezet.

A Hulladék Munkaszövetség több, mint tíz éve küzd az erőforrások pazarlását természetesnek tekintő termelés, szolgáltatások és fogyasztás ellen. Szervezetünk egy országos hálózat, amely 1995 óta tevékenykedik a hulladékgazdálkodás – megelőzés, hasznosítás és ártalmatlanítás – területén. Célunk, hogy csökkenjen a hulladékok mennyisége.

Jól bevált elvek szerint, változatos eszközökkel dolgozunk: akciókat szervezünk, felvilágosítunk, honlapokat szerkesztünk, újságot írunk, beadványokat készítünk, pereskedünk, szakvéleményeket fogalmazunk, kiállítást építünk vagy a gyerekeknek Kuka Samukáról mesélünk. Mikor mire van szükség… Beszélünk arról, hogy a reklámok legfőbb célja a fogyasztás növelése, ezért közvetve fokozzák a hulladéktermelést. Minden adandó alkalommal elmagyarázzuk, hogy mit jelent a megelőzés, az újrahasználat, az újrahasznosítás és az ártalmatlanítás, és azt is, hogy a sorrend nem véletlenszerű. Ha igazi megoldást akarunk, a legfontosabb feladatokra kell koncentrálnunk. Mindenekelőtt a hulladék mennyiségének csökkentésére.

A HuMuSz a ma „megszokott” módon nem politizál. Szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt. Országgyűlési képviselőjelöltet nem állít és nem támogat.

13 év alatt környezeti nevelési eszköztárunk sokszínűvé vált. A HuMuSz Házban működő lakossági tanácsadó iroda mellett a szemléletformálást szolgálja KukaBúvár című negyedéves folyóiratunk, oktató CD-ROM-unk, videókazettánk, vándorkiállításaink, környezetttudatos tanszereink és ezt a célt szolgálják előadásaink, fórumaink és konferenciáink is. Előadásokat tartunk iskolás csoportoknak és akkreditált tanártovábbképzéseket szervezünk. Ősztől tavaszig lakossági előadásokat tartunk a környékbeliek számára a hulladékprobléma és az ökológiai fogyasztóvédelem mindennapi kérdéseiről.

Ízlés dolga, de szerintünk szégyen, hogy mennyire szemetes az ország! Magyarország kiábrándító képet mutat, amerre nézünk, mindenhol eldobált szemetet, illegális hulladéklerakókat látunk. Itt lenne az ideje felszámolni az illegális lerakókat! A Tájsebészet kampányunkhoz négy év alatt több száz csoport kapcsolódott. Eddig legalább kétezer szemétlerakót tártak fel, és mintegy kétszázat fel is számoltak! Most az illegális szemétlerakók még hatékonyabb felszámolása érdekében az önkormányzati szövetségekkel és a köztisztasági cégek szövetségével közösen nonprofit vállalkozást szervezünk.

A HumuSz szakértői rész vésznek a különféle szintű környezetpolitikai, jogszabály- és projekt előkészítő folyamatokban. A „csővégi” ártalmatlanítással szemben ezeken a fórumokon is a megelőzés ügyét képviselik. Véleményeztünk számos jogszabályt, önálló indítványt terjesztettünk be a termékdíjról, javaslatot tettünk az iskolai reklámtevékenység szabályozására, és sokat foglalkoztunk a hulladékgazdálkodási törvénytervezettel is. Egyre több munkát fordítunk az EU környezetpolitikájára: brüsszeli NGO-kapcsolataink révén figyelemmel kísérjük a jogalkotást és az EU által finanszírozott beruházások ügyeit. Az EMLA Egyesülettel közösen ‘Watchdog’ programot indítottunk, amely keretében a hulladékgazdálkodási beruházások körüli társadalmi konfliktusokat vizsgáltuk.

A háztartási szemét jelentős részét – mintegy 30 százalékát – zöld hulladék alkotja, melyek zöme hazánkban jelenleg még a kukákban végzi. Pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fű, gyümölcshéj, növényszárak és társaik kiskerti komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába. Kevesebb szerves anyagot nyelnének el az égetők és a lerakók, műtrágya helyett természetes tápanyag utánpótláshoz jutnának a növények, csökkenne a hulladék mennyisége elkerülhető, stb. A fenti gondolatokból kiindulva a Hulladék Munkaszövetség, az Öko-Fórum Alapítvánnyal, a KÖTHÁLÓ-val és a SZIKE-vel közösen 2006 tavaszától „Komposztálj!” címmel országos kampányt indított a házi komposztálás népszerűsítésének érdekében.

Felmértük, hogy milyen módon vetik ki a szemétdíjat az egyes településeken, milyenek a helyi közszolgáltatásról szóló rendeletek, és milyen szerződéseket kötnek a szolgáltatókkal. Számos fogyasztóvédelmi probléma mellett a legnagyobb bajnak azt találtuk, hogy a szemétdíj szinte sehol sem ösztönöz a hulladékcsökkentésre, de még a szelektálásra és komposztálásra sem. Az Országos Környezetvédelmi Tanácsban kezdeményeztük, hogy a kialakult helyzetről minden érintett társadalmi csoport elmondhassa a véleményét. Most széleskörű társadalmi egyeztetésbe (és ezzel párhuzamosan fogyasztóvédelmi kampányba) fogunk, hogy a díj arányos és differenciált legyen, és a fogyasztók érdekei mellett a környezet érdekei is megjelenjenek a díjszabásban.

Mi tudjuk, hogy a hulladékégetés az “eldobós-gondolkodásmódot” igazolja. Azt a látszatot kelti, hogy a hulladék „eltüntethető” vagy gazdaságosan ártalmatlanítható. Az égetéssel energiát és másodnyersanyagokat pazarolunk el. Égetés során a hulladék nem vész el, csak átalakul – egészségkárosító anyagokká. Ez az egyik legköltségesebb hulladékkezelési megoldás. Minél nagyobb az égetőművek kapacitása, annál inkább lehetetlenné teszik az újrahasznosító ipart, az újrahasználati rendszereket és a szelektív gyűjtést. Az égetők pénzügyi nehézségeiket sokszor a lakosokkal fizettetik meg.

Nem is olyan rég még természetes volt, hogy a legkülönfélébb italokat, befőtteket, savanyúságokat visszaváltható üvegben vásárolhattuk meg. Ma már a boltok polcait alaposan át kell vizsgálnunk, ha visszaváltható üveges terméket akarunk venni. Rengeteg termék közül választhatunk, azonban ha számunkra a környezeti szempont is fontos, máris kiderül, hogy alig van választásunk – legfeljebb több rossz csomagolás közül dönthetünk. Összeállítottunk egy listát a visszaváltható palackokban forgalmazott termékekről, illetve ezek gyártóiról és forgalmazóiról. Szakmai munkával, lobbitevékenységgel, sőt utcai akciókkal hívtuk fel a döntéshozók figyelmét a kialakult áldatlan helyzetre.

HuMuSz

Gyilkos szójamezők: út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig

Egy rejtett, pusztító kapcsolat köti össze az Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásait Dél-Amerika erdőivel, ahol óriási szójaültetvények miatt pusztul el a vadvilág és fokozódik a klímaváltozás.

A szójaültetvényekhez szükséges területeket úgy teszik elérhetővé, hogy több ezer ember kényszerül elhagyni földjét, így nem tud többé saját magának élelmiszert termeszteni. Az őslakosokat elhurcolják, az erdőket pedig kiirtják.

Korszakalkotó filmünk feltárja, hogy milyen hatásai is vannak a dél-amerikai szójatermesztésnek, melyből az európai nagyüzemi gazdaságokat etetik. Ez a kampány reményt adhat a kitörésre az olyan embereknek, akik akaratlanul lettek részesei ennek a pusztító a folyamatnak.

Dokumentumfilmünk az Európai Bizottság és egyéb támogatók segítségével az ’Etetni és tankolni Európát’ program keretén belül készült, mely fel szeretné hívni a figyelmet az állati takarmány és az bioüzemanyagok Európára gyakorolt hatásaira. Jelen film nem az Európai Bizottság álláspontját tükrözi, annak tartalmáért a készítők kizárólagos felelősséget vállalnak.

Gyilkos szójamezők

 

Komposzt-tea: vegyszermentes növényerősítő trükk a kiskertben

A biokertészkedési trükkökhöz tartozik, hogy ne csak a kártevőket akarjuk elpusztítani, hanem a növények védekezőképességét is próbáljuk erősíteni. Most egy “biopermetszert” ajánlunk:

ez pedig az úgynevezett komposzt-tea, amelyet a megfelelő hígításban (általában 1 liter vízhez 0,2-0,5 deci) magára a növényre öntsünk rá, de használhatjuk talajtrágyázásra is. Ez a sötétbarna lé mikroorganizmusokat és a komposztból kioldódott tápanyagokat tartalmaz, és gyorsabb hatást gyakorol a növényekre, mint a talajba kevert komposzt …

Komposzt-tea

Ízeskertünk: Gyümölcsök, zöldségek, fűszerek…

Ezt az oldalt azoknak írom, akik kertjükben örömet keresnek és nem akarnak annak rabszolgáivá válni. Szeretnének hobbyt találni, vagy örömet szerezni családjuknak, barátainak és önmaguknak.

A kert olyan varázslatos dolog, amelynek minden évszakban és napszakban más – más illata és hangulata van.

Forró nyári napok illata keveredik a rózsák illatával, tavasszal a gyöngyvirágok mutatják a megújulás erejét, majd az őszirózsa a búcsúzás előszava. A téli kert pedig a megbékélés, a csend illata. Különös illat, amikor harmat csillog a fűszálakon, vagy langyos eső fürdeti a konyhakertet, vagy amikor heves nyári zápor kopog, illetve az őszi eső áztatja mélán a lehullott faleveleket.

A gyümölcs és zöldségfélék termesztése igazi kikapcsolódást és felüdülést jelent az arra vágyóknak.

Az oldalon egyszerű és hasznos tanácsokat olvashatsz ezekhez a munkákhoz …

izeskertunk.repeta.hu

Gazlap.hu

Fórum, Lexikon, Cikkek, Pihenés …

Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák III., Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák II., Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák I., Káliszappan, Kiskertünk kártevői, Bagolylepkék (Noctuidae), A csigák, Gonosz kártevők, Bemutatjuk a sütőtököt, A növények szimbóluma II., Hűsítő csemege a forró nyárban, Veszélyes a paradicsomra!, Rágcsáljunk csicsókát!, Szamóca, Trópusi gyümölcsök, A citrusfélék bemutatása, Riadó! A növények is tudnak beszélgetni, Különös növények – Sivatagitök, Levelek hullása…, Pollenmentes füvek, Virágokkal az aknák ellen …

Gazlap

Ötletek és tapasztalatok

Burgonyabogár: Ha a burgonyát árnyékos, hűs területre vetjük, kevés csíkos bogarat találunk rajta. Ez azért van, mert a burgonyabogár nem szereti ezt a klímát, és a petéit sem szereti ilyen helyre rakni, illetve a peték sem fejlődnek ki, ilyen körülmények között. Ha van lehetőségünk, érdemes a vetésnél ezt figyelembe venni.
Vakond riasztás: Ez a kis állat sok kellemetlenséget okoz, ha elszaporodik. Ez akkor következik be, amikor sok a kártevő a kertben. Ilyenkor telitett asztalt talál.Tulajdonképpen hasznos is, mert lazítja a talajt.A biokertész csak riasztja a vakondot. Egészséges talajéletet tart fenn, a komposztba sok gyógynövényt kever,(bodza, nagy sárfű, citrom fű, kamilla, csalán, menta, stb) .Ha van víz bőven, a járatba enged riasztásként.A sűrű talajlazítás,(ásóvilla) és kapálás is zavarja a békés „pucok életet.” Sok sikert az alkalmazásukhoz.
Nitrogén pótlás: Ha a bab és a borsó letermett, a szárát ne húzd ki, hanem a föld fölött vágd el. Így a nitrogén gyűjtő gyökérzet a talajban marad.Vethetsz más növényt is zöldtrágyának. Lényeg, hogy gyorsan nőjön, és nagy legyen a zöldtömeg. Pl: mustár, facélia, pohánka, borsó, stb…..

 

Biotrükkök a szobanövényekre és a zöldségekre

A petrezselyem hosszabb ideig eltartható, ha összevagdalva, lesózva, szorosan záró üvegedényben tesszük a hűtőbe.

Nyári nagy utazások előtt megóvhatjuk szobanövényeinket a kiszáradástól, ha a fürdőkádba, vagy nagy ládákba, dobozokba tesszük a cserepes virágokat. A cserepek aljára öntsünk vizet. A nyaralás ideje alatt fényszegény környezetben tartsuk a növényeinket.

A fonnyadt petrezselyem „életre kelthető”, ha fél óráig forró vízben áztatjuk …

Biotrükkök a szobanövényekre és a zöldségekre

 

Biokert

Összegyűjtöttünk néhány bio-tippet azok számára, akik szeretnek minél egészségesebben élni és étkezni. Reméljük ezekkel a tanácsokkal mi is hozzájárulhatunk az eredményes biokertészkedéshez.

Üvegházi biotippek
- A nyár folyamán az üvegházakban a cserepes virágok homokban álljanak, és ezt a réteget folyamatosan tartsuk nedvesen, hogy a növények a cserép nyílásain keresztül vizet vehessenek fel.

Növényi permetlevek
- A feketeribiszke lombvesztése ellen a csalánleves öntözéssel védekezhetünk. Először rügyfakadás idején, majd letermés után. A csalánlével a gyümölcsfákon a fagy okozta károkat is bekenhetjük. A massza kitűnő faápoló anyag.

Kártevőriasztó növénytársítások

- a bazsalikom mellett az uborka hosszú ideig egészséges marad, bőven terem és nem lepi meg korán a lisztharmat.

Jó szomszédok – rossz szomszédok

A népi megfigyelések alapján kijelenthetjük, hogy egyes zöldségfélék jobban teremnek bizonyos fajokkal társítva.

Biotippek a gyümölcsösben
- Azokat a tavasszal ültetett facsemetéket, amelyek még május elején sem hajtanak, esetleg meg tudjuk menteni, ha óvatosan kiássuk őket, gyökereiket megtisztítjuk, még egyszer egy kissé visszavágjuk …

Szabadgyökerű facsemeték ültetése

1. Amíg a helyet előkészítjük, a csemeték gyökerét gondosan takarjuk be. Ezzel napos vagy szeles időben is elkerüljük a kiszáradást.

Gilisztakomposzt készítése

Bár mindig hasznosnak tartották, néhány éve különösen sokat foglalkoznak a tudósok a giliszták szerepével a hulladékok lebontásában.

Biokert

Praktikus ötletek, ha biokertet szeretnél

Mindenki egészséges, vegyszermentes, vagyis biozöldségekre vágyik. Mi is termelhetünk ilyet, ha félretesszük a kemikáliákat, és megbarátkozunk a hernyókkal.

„A biokert létrehozása egyszerű gondolat, de nagyon bonyolult feladat – állítja Kiszel Péter kertészmérnök. – Dísznövények, zöldségek, gyümölcsfák és a gyepfelület harmonikus egysége. A biokertész ismeri és hagyja érvényesülni a természet törvényeit, mi több: alkalmazza azokat. Úgy hoz létre egyensúlyt a kert, a kórokozók, kártevők, továbbá azok ellenségei között, hogy nem használ vegyszereket – nagyon sok fáradsággal és törődéssel!”

Az első lépés
Természetes védelem
Ha támadnak a kártevők
Gyomok
Komposztáló
Műtrágya helyett
Vízellátás

Praktikus ötletek, ha biokertet szeretnél

Az első lépés a bio-konyhakert felé: nem mindegy, mit mi mellé ültetünk

A biokertészet egyik alapvető sajátossága, hogy nem a kártevőket bombázza rengeteg vegyszerrel, hanem a növények védekezőképességét erősíti a kártevők ellen – például csalánlével való permetezéssel, amitől a növény szemmel láthatóan élénkebb zöld és erősebb lesz. Az első lépéseket most kell megtennünk a növények erősítése érdekében: úgy tervezzük meg a konyhakertet, hogy az egymás mellé kerülő növények támogassák, védjék egymást.

Az úgynevezett társnövényekkel kapcsolatban az évszázadok során számos gyakorlati tapasztalat gyűlt össze. Néhány példa: a sárgarépa és a póréhagyma (de mindenféle hagyma) az egyik legjobb páros, mert kölcsönösen elűzik egymás kártevőit. További jó szomszédok a fejessaláta és a borsó, a paradicsom és fokhagyma, az uborka és karalábé.

Bátran hozzuk be a konyhakertbe a virágokat is! Az erős illatú levendulával például valóságos védőszegélyt készíthetünk számos kártevő ellen, a körömvirágot pedig a paradicsom közé érdemes elültetni: elűzi a levéltetveket …

Biokertészet

Biokertészet

A biogazdálkodásról

Bio – medence, fürdőtó, kerti tó

Bio, Öko, Natur

Bonsai blog. Képtár

Evangélikus Egyház: Mi a bio?

Jó üzlet a biogazdálkodás

Mitől bio a bio

Ötletek a biokerthez

Biokertészet

 

H1N1 influenza

WHO: vége a H1N1-járványnak

Margaret Chan főigazgató a bejelentéssel a WHO sürgősségi bizottsága keddi tanácskozásán elfogadott ajánlásokat követte, amelyen azt vizsgálták meg, hogy a H1N1 influenzát visszaminősíthetik-e „világjárvány utáni” fázisba, vagy továbbra is pandémiás kórként kezeljék. A WHO kedden közölte: a H1N1-es influenza feltartóztatására készült védőoltások továbbra is hatékonyak ezen vírus ellen, s használni kell ezeket a kockázati csoportok megvédésére …

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetét heves bírálatok érik a világjárvány-riasztás elrendelése miatt, miután a járvány egyes országokban a vártnál enyhébbnek bizonyult. Chan kedden ismét védelmébe vette a WHO intézkedéseit. A WHO korábban már elutasította azokat a vádakat, hogy a gyógyszergyárak befolyására nyilvánította volna világjárványnak az újinfluenzát. Több ország a felhalmozott vakcinakészletek egy részének megsemmisítésére kényszerült a szavatossági idő lejárta miatt. Hollandiában júliusban 17 millió adag fel nem használt megsemmisítését kezdték meg a megrendelt 17,8 millió adagból, míg az Egyesült Államok számára gyártott H1N1-vakcinák egynegyede – 260 millió dollár értékű 40 millió adag – kerül a szemétbe …

NOLEbben az influenzában mintegy 18500-an haltak meg a vírus 2009. áprilisi felbukkanása óta

Vége a H1N1 világjárványnak

Hivatalosan vége van a H1N1 világjárványnak. A tavaly júniusban kihirdetett legmagasabb fokozatú riasztás óta világszerte többszáz millió embert oltottak be a Mexikóból eredő betegség ellen. Az utóbbi napokban ismét felerősödtek a hangok, miszerint a világszervezet teljesen feleslegesen keltett pánikot, hiszen sokkal kevesebben haltak meg ebben a járványban, mint a hagyományos vírusok okozta megbetegedésben …

A WHO ismét védekezni kényszerült. Tagadják, hogy a gyógyszergyártók nyomására rendelték el tavaly a legmagasabb riasztást. Ezek a vádak azért kerületek elő ismét, mert több országban hatalmas mennyiségű oltóanyagot kellett megsemmisíteni. Hollandiában 17 millió adag szavatossági ideje járt le, az Egyesült Államokban pedig néhány hete 40 millió oltást semmisítettek meg, ami 260 millió dollárba került annak idején …

Duna Televízió A WHO lefújta a riadót

Befejezettnek tekinti a H1N1-világjárványt a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden befejezettnek nyilvánította a H1N1 vírus okozta influenza világjárványt – jelentette be a szervezet főigazgatója, Margaret Chan …

A WHO kedden közölte: a H1N1-es influenza feltartóztatására készült védőoltások továbbra is hatékonyak ezen vírus ellen, s használni kell ezeket a kockázati csoportok megvédésére. Margaret Chan kijelentette: „a világjárvány utáni fázisba tartunk”. Az újinfluenza járvány, amely több mint negyven év óta az első világjárvány volt, a következő években szezonális influenzaként terjedhet majd. Ezért mindenképpen továbbra is szükség van az egészségügyi hatóságok éberségére. A vírus továbbra is veszélyezteti a kockázati csoportokat, mindenekelőtt a terhes nőket, akiket megvédhet a kórral szemben a védőoltás. A betegség 2009 áprilisában ütötte fel a fejét Mexikóban és az Egyesült Államokban, s a WHO 2009. június 11-én nyilvánította világjárványnak …

HVG Befejezettnek tekinti a H1N1-világjárványt a WHO

H1N1-járvány: a század egyik legnagyobb botránya?

Wolfgang Wodarg, akivel Szederkényi Olga beszélgetett a Magyar Rádió Szombat Délelőtt című műsorában, azt állítja, a H1N1-járvány az évszázad egyik legnagyobb botránya lehet, ezért nyomozni kell, hogy a gyanú igaz-e vagy sem. Egy dolgot biztosan tudunk – mondja Wodarg –, hogy a világ legfontosabb egészségügyi hatósága, a WHO, amelytől azt várnánk el, hogy megbízhatóan megmondja, hogy valami egészségügyileg veszélyes-e vagy sem, kétszer is óriási hibát követett el, és ez több milliárd eurónkba került, és sok embernek okozott kárt – közölte az MR1 – Kossuth Rádió. …

Wodarg nem érzi felelőtlennek állításait, azt mondja, csak kutatásaiból és a tényekből indul ki. Abból például, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2009 júniusában megváltoztatta a világjárvány fogalmát, pont azelőtt, hogy bejelentették a H1N1-járványt, így most minden évben ez lesz, lehet. Szerinte tény az is, hogy nem lesz annyi ember influenzás, mint korábban, és az is, hogy soha korábban nem volt akkora hajtóvadászat a vírus diagnosztizálására, mint most. Közben nem történik semmi rendkívüli, vagy legalábbis olyan dolog, ami azt mutatná, hogy egy szuperveszélyes világjárványról lenne szó – mondja Wodarg.

Evitaminshop a század egyik legnagyobb botránya?

A H1N1 tünetei, kezelése, szövődményei – hiteles információk

Az új influenza vírus okozta fertőzés tünetei ugyanolyanok, mint a szezonális influenzáé: tehát hirtelen kezdődő hőemelkedéssel vagy lázzal indul, és gyengeség, levertség, általános fájdalom, végtag, izom, ízületi és fejfájás kíséri. Ezen kívül sokaknál jelentkezik torokfájás, nátha, a betegek egy része hányást és hasmenést is tapasztal. Az influenza “kötelező” tünete a magas láz és az az érzés, mintha az emberen “átment volna egy úthenger” vagy kicsavarták volna. Ezért ha valakinek “csak” náthája vagy torokfájása van, de nem érzi magát nagyon rosszul és nincs láza, akkor nem influenzás, hanem a felső légúti megbetegedéseket okozó körülbelül 300 kórokozó valamelyikével fertőződött meg.

A influenzás felnőttek az 1-4 napos lappangási időt követően, a tünetek megjelenésétől számított 5 napig fertőzőképesek, míg a gyerekek akár 7 napig is képesek átadni a vírust.

….

Mivel a betegséget vírus okozza, antibiotikum szedésével nem lehet felgyorsítani a gyógyulást. Szerencsés esetben a szervezet néhány nap alatt, magas láz és mindenféle fájdalmak kíséretében megbirkózik a vírussal. Ágynyugalomra, sok folyadékra, lázcsillapításra és a tünetek enyhítésére van szükség – erőteljes odafigyeléssel. Ha ugyanis a beteg állapota rosszabbodni kezd, azonnali orvosi ellátásra lehet szükség.

Ezeket a tüneteket kell figyelni az Infektológiai Szakmai Kollégium szerint:

a légzésszám növekedése, felületessé válása akár fizikai aktivitás, akár pihenés közben, kifejezett nehézlégzés, cyanosis (elkékülés),
véres vagy elszíneződött köpet,
mellkasi fájdalom,
megváltozott tudatállapot,
három napon túl fennálló, magas láz,
a vérnyomás csökkenése,
gyermekeknél figyelmeztető jel a légzés gyorsulása és nehezítettsége, az aktivitás hiánya és az aluszékonyság.

Házipatika Az új influenza tünetei, a vírus természete, a lehetséges kezelések és a veszélyes szövődmények figyelmeztető jelei

A címben szereplő influenza vírus terjedése valóban minden eddiginél hatalmasabb méreteket öltött.

Legalábbis a híre az interneten rekordsebességgel terjedt el és terjed továbbra is, virtuálisan fertőzve az internetközösséget.

Mindenesetre érdekes, alapjaiban újszerű dolgokra is bukkanhatunk a témában.

Ilyen például az a

H1N1 térkép,

ahol folyamatosan nyomon követhetjük a fertőzés terjedését:

H1N1 Térkép

Egészségügyi szükségállapot van az USA-ban a H1N1 influenza miatt – elfogy az oltás

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szombaton bejelentette, hogy a H1N1 influenza “országos vészhelyzetet” teremtett – több millióan fertőződtek a vírussal, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta az 1000 főt.

A hivatalosan pénteken foganatosított szükségállapot lehetővé teszi, hogy az orvosok és ápolók ideiglenesen megkerülhessenek bizonyos szövetségi szabályokat, hogy hatékonyabban kezelhessék az A(H1N1) influenzás megbetegedések terjedését. A szükségállapot meghirdetése előtt néhány nappal Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az újfajta influenza elleni védőoltás kereslete meghaladhatja a kínálatot.

“A 2009 H1N1 világjárvány továbbterjed” – jelentette be az amerikai elnök. “A megbetegedések aránya továbbra is gyorsan emelkedik országszerte, és fennáll annak lehetősége, hogy a járvány bizonyos helyeken túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert …

Google H1N1 Sertésinfluenza Térkép

H1N1-gyel foglalkozó anyagok gyűjtőhelye

▪ Hírek a témában▪ Új influenza – tünetek▪ Kire veszélyes? ▪ Szővődmények▪ H1N1 és a szezonális influenza▪ Nagyvilág ▪ Védőoltás▪ H1N1 oltás mellékhatásai▪ Terhes nők és kisgyermekek oltása ▪ Megelőzés▪ Fontos tudnivalók▪ Összeesküvés-elméletek ▪ H1N1 – a vírus ▪ Történet▪ A H1N1 terjedése Magyarországon▪ Blogok, fórumok▪ Gyógyszerek, gyógymódok▪ Hírek▪ Védőoltás -gyártók▪ Bulvár hírek▪ Swine Flu – News in English

h1n1.lap.hu

A nyár ellenére gyorsan terjed az új influenzavírus!

Újabb fertőzött beteget találtak Magyarországon
Két magyar válogatott kajak-kenus is fertőződött!
H1N1: Egy 41 éves férfi az első magyar áldozat!
H1N1: Gyorsan terjed az új típusú influenza!
Világjárvánnyá nyilvánították az új influenzát!
Három fertőzött itthon, közel 22 ezer a világon!
Újabb új influenzavírussal fertőzött beteg Magyarországon
Magyarországon is megjelent az új influenzavírus!
Szlovákia területén is megjelent a vírus!
Szingapúrban és Romániában a vírus!
Újabbak: Kuvait, Izland, Honduras és Csehország!
Rengeteg a fertőzött, az USA feladta a számolást!
Oroszország is a listán – Gondok a vakcina körül!
Ősszel Magyarországra érhet az új influenzavírus!
Rohamosan terjed az új vírusosok száma!
9830 a fertőzöttek száma! Új: Görögország!
Megvan a A/H1N1 típusú új vírus elleni oltóanyag!
Törökország az influenza listán!
Új országok a listán: Peru és Malajzia!
64 halott Mexikóban, 6497 fertőzött a világon!
Belgiumban is felbukkant a sertésinfluenza!
Új fertőzött Kínában!
Új influenza Finnországban is!
H1N1: már Kuba és Thaiföld is a listán!
Új országok: Ausztrália, Japán!
A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv!
Kanadában is ölt az új influenza vírusa!

Sertésinfluenza: Sertésinfluenza Hírek

Új influenza: Kikre a legveszélyesebb a járvány?

Bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő emberek esetében az új influenzajárvány során súlyosabb komplikációk, szövődmények léphetnek fel. Tanácsok azzal kapcsolatban, hogyan védekezhet az új típusú influenza ellen, ha a következő betegségek valamelyike érinti, vagy gyermeket vár.

Krónikus tüdőbetegség, asztma
Krónikus szívbetegség
Cukorbetegség
Neurológiai problémák, sclerosis multiplex és Parkinson-kór
Terhesség

Kikre a legveszélyesebb a járvány?

Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

Eddig 2000-nél is több sertésinfluenza-gyanús esetet jelentettek világszerte, ezek közül 110-nél bizonyítható a fertőzés.
A járvány kiindulópontjának számító Mexikóban a 159 haláleset közül 7-nél igazolták a sertésinfluenza vírust.
Meghalt egy gyermek az USA-ban is, bizonyítottan az A/H1N1 vírus következtében.
A betegség megfelelően elkészített sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen …

Index: PERCRŐL PERCRE

Sertésinfluenza: az emberektől kell tartani, nem a sertéshústól

Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon egyelőre nincs ok aggodalomra a sertésinfluenza miatt. Az új vírustörzs azonban emberről emberre terjed, ezért nem árt óvatosnak lenni. Mexikóban közben tovább nőtt a halálos áldozatok száma, ám a terjedés üteme lassult.

Falus Ferenc szerint a kór lappangási ideje 1-10 nap, ezért arra int mindenkit, aki az elmúlt 10 napban érkezett haza Mexikóból, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha influenza-szerű tüneteket tapasztal.

Az országos tisztifőorvos a Független Hírügynökségnek elmondta: az Egyesült Államokból indult, és Mexikóban járványos megbetegedést okozó vírustörzs a sertésinfulenza H1N1 egyik változata, amit egyelőre nem ismernek a szakemberek.

A sertésinfluenza tünetei
A sertéshús nem veszélyes
Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben?
Százötvenkettőre emelkedett a halottak száma
Állati vírusok
Pánikkeltés vagy jogos félelem?
Még nincs járvány
Négyesre emelte a riasztási szintet a WHO
Magyarország felkészült az oltóanyag gyártására

WebBeteg:
Sertésinfluenza: az emberektől kell tartani, nem a sertéshústól

Terjed a mexikói sertésinfluenza

A vírus sertésektől érkezett, azonban génjei között találhatunk madár és emberi influenza vírusok génjeit is, ami “rendkívül szokatlan” keverék.

Több száz embert fertőzött meg egy új influenza vírus Mexikóban, eddig legalább 18 eset végződött halállal. Emellett az Egyesült Államokban is 17 ember betegedett meg az amúgy állati eredetű vírustól, ami könnyedén terjed emberről emberre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli ülésen dönti el, hogy járvánnyá minősítse-e. A sors iróniája, hogy miközben éveken át a H5N1 madárinfluenzától tartott a világ, a mostani megbetegedéseket egy sertésvírus, a H1N1 okozza. Az influenza vírusok két fő felszíni proteinjük után kapják jelöléseiket. A H a sertésektől érkezett, azonban az új vírus génjei között találhatunk madár és emberi influenza vírusok génjeit is, ami az USA Járványügyi Központja (CDC) szerint “rendkívül szokatlan” keverék …

SG Informatika és Tudomány: Terjed a mexikói sertésinfluenza

Sertésinfluenza: Mire figyelj?

A híradók, újságok tele vannak a sertésinfluenzáról szóló hírekkel, ami lehet, hogy aggodalommal tölt el, de hidd el, pánikra semmi ok! A hírek leginkább Mexikóra vonatkoznak, és ami ott történik, nem feltétlenül kell, hogy itthon is megtörténjen.
Az ország megpróbál felkészülni a lehetséges következményekre, s a megelőző óvintézkedésekkel, és az előre tervezéssel a betegség elterjedésének kockázatát is csökkentik. A Ferihegyen például hőkamerával szűrik ki a lázas betegeket, akiket azonnal orvoshoz irányítanak, és napokon belül itt lesz a vírustörzs is, hogy megkezdődhessen az oltóanyag gyártása.
Mindezek ellenére azonban van pár óvintézkedés, amit neked is komolyan kell venned. ilyen például az alapos és gyakori kézmosás, vagy kézfertőtlenítés. Az alábbiakban összefoglalót olvashatsz mindarról, amit a sertésinfluenzáról tudni érdemes …

Kamaszpanasz: Sertésinfluenza: Mire figyelj?

Tamiflu a sertésinfluenza ellen

A sertésinfluenza ellen vetné be általános influenza elleni készítményét a svájci Roche gyógyszergyár. Az új kór gyógyítására alkalmasnak tartott készítményekből több millió doboznyit tartalékoltak a gyártók és az Egészségügyi Világszervezet.

svájci Roche gyógyszergyár, hírét véve a sertésinfluenza-veszélynek, megvizsgálja, miként növelhetné az influenza kezelésére általában alkalmasnak tartott szere, a Tamiflu gyártását. A termelés felfuttatásához nyolc hónapra van szükség, mondta a Roche szóvivője hétfőn. Hozzátette: 400 millió kezelésre elegendő szert tudnának szükség esetén előállítani …

NOL: Tamiflu a sertésinfluenza ellen

Sertésinfluenza: Osztrák, német megbetegedések

Sertésinfluenza gyanújával kezelnek egy nőt a felső-ausztriai Steyr kórházában – jelentette kedden az osztrák közszolgálati televízió. Németországban három fertrőzöttről tudnak, a brit kormány 32 millió szájmaszkot rendelt.

Három bizonyított fertőzés Németországban
Több embert megfertőzhetett a skót házaspár
32 millió maszkot rendelt a brit kormány
Egy osztrák nőt is kezelnek
Nem szállhatnak le a mexikóvárosi gépek Argentínában
Változtak a mexikói adatok
Két gyanús haláleset Kaliforniában
Rendkívüli állapot Kaliforniában
A WHO 4-es fokozatra emelte a riasztási szintet
Már 152-en haltak meg
Mexikóból indult
Közegészségügyi szükségállapot az USA-ban
A Közel-Keletre is bevihették a vírust
Tíz fertőzött diák Új-Zélandon
Húsbehozatali tilalom Oroszországban
A magyar külügy szerint egyelőre még korai bármiféle intézkedés
Magyarországon nem kell járványtól tartani

Tünetek, Diagnózis módszere, Kezelés, Megelőzés …

Kisalfold Online: Terjed a mexikói sertésinfluenza

Sertésinfluenza-járvány: Magyarország különleges helyzetben van!

Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre – közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn az MTI-vel. Mexikóban már 103-ra nőtt az újfajta vírus áldozatainak száma.

Nincs járvány, nincs izgalomra ok – hangsúlyozta a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy még az Európai Unió területén sem találtak olyan megbetegedést, ami “igazoltan” sertésinfluenza lett volna.
A tiszti főorvos ugyanakkor arra kér mindenkit, aki Mexikóból tér haza Magyarországra, hogy ha bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Az orvosoktól pedig azt kérik: jelezzék az epidemiológiai központnak vagy a tisztiorvosi szolgálatnak, ha gyanús esettel találkoznak – fűzte hozzá …

Hetiválasz: Sertésinfluenza-járvány: Magyarország különleges helyzetben van!