Bevezetés

BecomeAnXcoder – Bevezetés

Az Apple ingyenesen biztosít minden szükséges segédeszközt annak érdekében, hogy nagyszerű Cocoa programokat írhass. A fejlesztő környezet neve Xcode, ami a Mac OS X tartozéka, de az Apple web oldalának fejlesztői szekciójából is letölthető.

Több nagyon jó Mac-es programozással foglalkozó könyv is létezik, de mindegyik feltételez bizonyos programozási alapismereteket. Ez a könyv viszont egyáltalán nem, megtanít téged az Objective C programozás alapjaira Xcode környezetben. Az első 5 fejezet után már képes leszel alapvető programokat írni, amelyek még nem használják a grafikus környezetet. A következő néhány fejezetben pedig megtanulod, hogyan kell egyszerű programokat írni a grafikus környezetben (GUI). Miután befejezted ezt a kis könyvet már elegendő ismeret áll majd rendelkezésedre ahhoz, hogy a fent említett könyvek tartalmát is megismerd. Azokat is tanulmányozni kell majd, mert sok a tanulnivaló. De most nem kell félni, mert a következő oldalak igazán egyszerűek lesznek számodra.

Hogyan használjuk ezt a könyvet?

Bizonyos részeket az alábbi módon kiemeltünk:

Kiemelt rész

Javasoljuk, hogy minden fejezetet legalább kétszer olvass el. Első alkalommal az így kiemelt részeket nyugodtan kihagyhatod. Második alkalommal azonban már ezeket is feltétlenül olvasd el. Ezáltal lehetőséged van folyamatosan nehezedő ismeretek elsajátítására.
Több tucat egy, vagy több soros példaprogramot fogunk bemutatni. A könnyebb megfeleltetés érdekében ezekre a programokra szögletes zárójelbe tett számokkal, mint például: [1] fogunk hivatkozni, illetve ezen belül a második szám a programkód megjelölt sorára mutat majd. Például az [1.1], ahogy azt itt is láthatjuk:

//[1] volume = baseArea * height;      // [1.1]

A programozás nem egyszerű munka. Kitartásra van szükség és arra, hogy a következő oldalakon bemutatott példákat próbáld ki magad is. Nem lehet megtanulni zongorázni, vagy autót vezetni úgy, hogy könyveket olvasgatunk róluk. Ugyanez vonatkozik a programozásra is. Ez egy elektronikus könyv amit a számítógépeden olvasol, ezért nincs kibúvó, minél gyakrabban válts az Xcode-ra és gyakorolj. Teszteld le az összes példát és próbáld kicsit módosítani azokat annak érdekében, hogy megismerd hogyan is működnek valójában.

 

eredeti oldal