Információforrások

BecomeAnXcoder – Információforrások

Jelen könyvnek az volt a szerény célja, hogy megtanítsa az Objective C alapjait az Xcode környezetben. Ha legalább kétszer elolvastad és kipróbáltad a példákat a saját igényeidnek megfelelően, akkor már felkészültél arra, hogy megtanuld hogyan tudsz majd saját programokat írni. Megkaptad az alapokat ahhoz, hogy elkezdhesd a programozást, de ne felejtsd el még tanulmányozni az alábbi linkek mögött levő tartalmakat. Egy fontos tanács mielőtt programozni kezdesz: ne siesd el, először tanulmányozd a framework-öket, mivel lehetséges, hogy az Apple már elvégezte helyetted a munkát, vagy olyan osztályokat biztosít számodra, amelyekkel minimális kódírással összeállíthatod a programodat. Vagy az is lehet, hogy valaki más már megírta amire neked szükséged van és a forrást elérhetővé tette számodra valahol. Tehát érdemes tanulmányozni a dokumentációkat és körülnézni az interneten is. Mindenekelőtt feltétlenül látogasd meg az Apple fejlesztői oldalát: http://developer.apple.com

Melegen javasoljuk a következő oldalak tanulmányozását:

http://www.cocoadev.com
http://www.cocoadevcentral.com
http://www.cocoabuilder.com
http://www.stepwise.com
http://developer.apple.com/mac/library/documentation/General/Conceptual/DevPedia-CocoaCore/index.html

A fenti oldalak további hasznos, fontos információkat tartalmazó oldalakra mutató linkeket is tartalmaznak.
Érdemes feliratkozni a cocoa fejlesztői levelezési listára cocoa-dev mailing list. Ez az a hely ahol felteheted a kérdéseidet. Segítőkész emberek a legjobb tudásuk szerint fognak válaszolni neked. Legyél türelmes és körültekintő és mielőtt kérdeznél valamit próbáld megkeresni kérdésedre a választ az arhívumban: http://www.cocoabuilder.com. Hasznos tanácsokat kapsz a Hogyan tedd fel okosan a kérdésedet oldalon.

Több nagyon jó könyvet is ajánlhatunk a Cocoa programozásról. A Stephen Kochan által írt Programozás Objective C-ben című könyv kezdőknek szól. Sok további könyv feltételezi az ebben található alapismereteket. Nekünk különösen tetszett Aaron Hillegas könyve: Cocoa programozás Mac OS X alatt. Aaron a Big Nerd Ranch-on tanítja az Xcode használatát.

Végül még szeretnénk egy fontos dologra felhívni a figyelmet. Mac OS alatt programozol. Mielőtt publikussá teszed a programodat ne csak arra figyelj, hogy az hibamentes legyen, de ezen kívül nézzen ki jól és megfeleljen az Apple által megkövetelt követelményrendszernek. Amennyiben ezeket a feltételeket teljesíted, már semmi sem tarthat vissza a publikálástól! Vedd figyelembe mások véleményét, ami sokat segíthet a programod továbbfejlesztésében.

Reméljük, hogy élvezted ezt a könyvet és segíteni tudtunk abban, hogy elindulj az Xcode programozás világában!

Bert, Alex, Philippe

Creative Commons Attribution 3.0 Licensz

Version 1.15 – 2008. Február 19.

Magyar változat: 2009. szeptember

eredeti oldal