Kapcsolat

Néhány szó magamról

Első találkozásom a számítógépekkel akkor törtét, amikor még mint középiskolai tanuló nyári gyakorlaton voltam az Országos Tervhivatal Számítástechnikai központjában. Az ottani ICL-470-es gép akkoriban az egyik legkorszerűbb szémítógép volt az országban. Ennek használata inkább érdekes volt, mint élvezetes. Egy program megírása után le kellett gyártani a hozzá tartozú lyukkártyákat, amiket be kellett adni egy ablakon. Egy operátor átvette, majd leellenőrizte egy kártyaolvasó segítségével és 1-2 napon belül már meg is kaptuk az első hibalistát. Ezután elkészítettük a javított kártyákat és kezdődött minden előlről ...


Hatalmas változás volt, amikor megjelentek az első teletype masinák, ezek segítségével már közvetlenül lehetett kommunikálni a számítógéppel egy írógép szerű felületen. Ez jelentősen felgyorsította volna a munkát, de sokszor napokat kellet várni, amíg hozzá lehetett férni egy-egy ilyen géphez.

Meghatározó élmény volt számomra, amikor a számítógépközpont munkatársai behoztak egy Apple Lisa számítógépet és lehetőségem volt azt kipróbálni egy rövid időre. Nagyon gyorsan sikerült megtanulni az egér és a billentyűzet használatát, és nagyon élveztük, hogy a monitoron rögtön láttuk munkánk eredményét.

Később az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetében tanítottam, amikor elindult az iskolaszámítógép program hazánkban. Ennek keretében HT 1080Z iskolaszámítógépek kerültek a magyar középiskolákba. Sikerült szereznünk az egyik kollegámmal egy ilyen gépet, megtanulni a használatát és írtunk egy BASIC programozás könyvet a diákok számára, ami a Tankönyvkiadó gondozásában jelent meg.

Major Zoltán, Valovics István, A BASIC feladatok tükrében, Tankönyvkiadó

 


Néhány évvel később írtam egy matematikai témájú könyvet az izopermetrikus problémakörről, ami magánkiadásban jelent meg és a nyomdai előkészítést egy Macintosh IIsi számítógépen végeztem. További információk a matematika fejezetben találhatók a könyvről.
Megjegyzés: 2013-ban elektronikus változatban is kiadtam angol és magyar nyelven.

Major könyvek

 


A következő években regionális matematika szakértő voltam az észak-nyugati régióban (Komárom-Esztergom megye, Győr-Moson-Sopron megye és Vas megye), konferenciákat, versenyeket szerveztem tanárok részére.

Major Zoltán, Matematikatanárok soproni konferenciája

 


A 90-es éveke közepén az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóitézetében kezdtem ismerkedni az internettel. Hamarosan elindítottam egy web szervert az intézetben és elkészítettem az intézet első honlapját.

Abban az időben Sopronban csak a kutatóintézetben és az egyetemen volt elérhető az internet, ezért természetes volt, hogy a városról is feltettem néhány oldalt és egy vendégkönyvet is. Nagyon meglepődtem, amikor néhány héten belül a világ legkülönbözőbb részeiről kezdtek jönni a bejegyzések: "De jó, hogy Sopron is fent van az Interneten", "Tegyetek fel több képet, információt", .... Ez alapozta meg Sopron város későbbi honlapját. Egy évvel később már megelapítottuk az Internet Sopron Egyesületet, ahol hamarosan 30-40 ember dolgozott a www.sopron.hu oldalak folyamatos karbantartásán, bővítésén. Sopron az elsők között volt a magyarországi városok közül, amelyik felkerült az internetre ...

A 90-es évek végén egy kis cég keretében japán nyelvű web oldalak készítésével kezdtünk foglalkozni. A kezdeti időszakban (még a unicode előtt) inkább művészet volt a japán karakterek web oldalakon való megjelenítése, mint tudomány. A kezdetektől kezdve Apple gépeken dolgozunk.

...