A gondolatolvasó

Matematika és pszichológia

A gondolatolvasó Andy Naughtontól.

Gondolj egy kétjegyű számra, add össze a két számjegyet, az eredményt vond le a kétjegyű számból. Nézd meg, hogy a kapott eredmény mellett milyen szimbólumot találsz. Kattints a "varázsgömbre" és látni fogod, hogy milyen szimbólum a választásod. Ezután gondolj egy másik kétjegyű számra és nézd meg, hogy ismét "olvas-e a gondolataidban" a gömb... !Andy megjegyzése: A gondolatolvasó mindig jól működik, de pontosan be kell tartani a fenti instrukciókat. Ha a gondolatolvasó szerinted nem találta ki a gondolatodat, tehát másik szimbólum jelent meg a varázsgömbben, mint amire számítottál, akkor két eset lehetséges, vagy nem a fenteik szerint jártál el, vagy elszámoltad magadat. Javaslom, hogy próbáld meg ismét, segíteni fog abban, hogy fejleszd a matematikai tudásodat.

Megoldás

A megoldás nagyon egyszerű, csak a következőt kell észrevenned. Ha elvégzed a fenti műveletet, akkor mindig a 9-es szám többszörösét kapod! Ez nagyon könnyen levezethető:

10a + b – (a + b) = 9a

de akár az összes eset áttekintése sem nagyon nagy munka.

Ha most megnézed a a táblázatban a gömbök melletti jeleket, akkor a 9 többszörösei mellett mindig ugyanazt a jelet látod. (Kivétel a 90 és a 99, de ezeket a 9 többszörösöket nem kaphatjuk meg a fenti művelet eredményeként, így a lehetséges esetek: a 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, vagy a 81).

A kattintás után változik a jelek hozzárendelése a számokhoz, a 9-es számhoz is másik jel fog tartozni, de a 9 többszöröseihez most is ugyanaz a jel.

Tehát minden kattintás után már eleve meg van határozva, hogy "melyik" jelre fogsz gondolni, feltéve persze, hogy jól számolsz.