Gróf András

Vissza a Magyarok oldalra
___________________

Gróf András István (Andrew Steven Grove)

Budapesten született, 1936. szeptember 2-án.

Az Intel társalapítója, a cég felemelkedésének egyik kulcsfigurája.

Andy Grove, Gróf András néven, zsidó kereskedőcsalád gyermekeként látta meg a napvilágot.

Középiskolás korában egy ifjúsági folyóiratban jelentek meg cikkei, újságírói pályára készült. Mikor a sztalinista időkben egy közeli rokonát letartóztatták, kitették a folyóiratból. 40 évvel később így írt erről az eseményről: “Nem akartam, hogy a munkám érdemét politikai szempontok határozzák meg. Ezért írásból a tudományba menekültem.”.

Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem kémikus szakán kezdte. Hamarosan kiderült, hogy gyorsabban tudja az absztrakt molekula strukturákat fejből manipulálni, mint társai a logarléccel. Legjobb barátja, Lányi János, úgy írta őt le, mint aki egyformán szereti a sportot, a tudományt és a zenét, de azt is hozzátette, hogy sose ismert senkit, akinek ilyen ösztönös érzéke lenne a tudományos fogalmak iránt.

1956-ban, a forradalom leverése után az Egyesült Államokba emigrált és 1960-ban a New York-i City College-ban végzett osztályelsőként a vegyészmérnöki szakon. A New York Times-ban egy kis cikk jelent meg róla: “Egy magyar menekült, aki három éve egy szót sem beszélt angolul, ma kapta diplomáját, bár mikor New York-ba érkezett, nem tudta, hogy fog-e egyáltalán egyetemre járni, mert nem volt pénze a tanulmányai megfizetésére”.

1963-ban a Berkeley Egyetemen szerzett doktorátust szinten kiváló eredménnyel..

A PhD-fokozat megszerzését követően jobbnál -jobb állásajánlatok között válogathatott. A Fairchild Semiconductor kutatás-fejlesztési részlegénél dolgozott 1968-ig, ahol a szilicium tranzisztorok biztonságos működésén dolgozott.

1968-ban Robert Noyce és Gordon Moore társaként megalapította az Intel Corporationt, amely ma a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatává nőtte ki magát.
1979-től az Intel elnöke, 1987-től vezérigazgatója, 1997-től pedig a vállalat vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke egy személyben.

Az Intelnél Gróf András szokatlan vállalti kultúrát vezetett be: nincsenek lefoglalt autóparkoló helyek, nem létezik mendzseri vendéglő, mindenki odaül ebédjénél ételtálcájával, ahol egy szabad helyet talál, nincsenek elegáns irodák, csak 2.5 x 2.5 méteres ajtó nélküli fülkék, amelyek akárki részére nyitva vannak, tehát senkinek sincsenek kiváltságai. Minden alkalmazott részvényes, így az Intel milliomosok ezreit teremtette.
A vezérigazgatói posztról 1998-ban lemondott, de 2005 májusáig az igazgatótanács elnöke maradt. Azóta rangidős tanácsadóként segíti az Intel munkáját.

Az Intel mindíg két lépéssel a konkurrenciája elött. Egy nemzetközi bank vezetö elemzője szerint, ha az Inteltől egy probléma megoldását kérdezik, már biztos , hogy foglalkoztak a kérdéssel. A kutatómunka mögött mindíg Gróf András található, aki munkatársai szerint gyorsabban gondolkozik, mint akármelyikük. A közeli Stanford egyetemen tanár és kurzusa (“Survival in the digital age”) a business administration posztgraduális tanulmányán az egyik legnépszerübb.

A Time magazin 1997-ben címlapján az Év emberének nyilvánította. A Time megkérte Stanford diákjait, hogy mondjanak véleményt Andrew Grove-ról. A tömör válasz ez volt: “Töle tanulni az olyan, mintha Istentől tanulnánk”.

Grove és felesége, Éva 1958-ban házasodtak össze, két lányuk van.

2000-ben Amerikában megkapta az Elektromos és Elektronikus Mérnökök Társaságának (IEEE) érmét “a félvezetőiparban végzett úttörő kutató és vezető tevékenységéért.

“Amikor jött a tévé, az emberek megpróbáltak rá úgy tekinteni, mint egy képet is adó rádióra. Jelenleg abban a stádiumban vagyunk, hogy az internet egy tv lassú hálózati kapcsolattal.”
- Gróf András –

“Budapesten születtem, Magyarországon 1936-ban. Mire húszéves lettem, már átéltem a magyar fasiszta diktatúrát, a német katonai megszállást, a nácik végső megoldását, Budapest ostromát a Vörös Hadsereg által, közvetlenül a háború után egy kaotikus demokráciát, elnyomó kommunista rezsimek váltakozását, és egy népfelkelést, amit, fegyverrel vertek le.”
- Gróf András -

“Ma a műszaki fejlődés gyorsabb, mint öt évvel ezelőtt, pedig már öt éve is gyorsabb volt, mint tíz évvel ezelőtt. Nem hiszek abban, hogy az elért technológiai kényelem blokkolja a kreativitást. A fejlődés mindig új alkalmakat nyit a computer alkalmazására. Például a hálózatosodás által mára megteremtett lehetőségeket alig sejtettük 1990-ben. Ma például a digitális muzsika jelent nagy kihívást, ez teljesen meg fogja változtatni a zenélést, a zene tárolását és terjedését. Ezt pedig a nagysűrűségű memória és továbbítás, a nagyteljesítményű hálózat tette lehetővé!”
- Gróf András -

“Abban az időben, amikor ott fölnőttem, nem volt könnyű túlélni Magyarországon. Mégis azt hiszem, könyvem ideológiája onnan ered, hogy a csúcstechnikában sohasem lehet megnyugodni, mert lehet jó ötleted, de valakinek még jobb ötlete támadhat, ezért sikerünk nem fog soká tartani. Ez tapasztalat, nemcsak a Szilíciumvölgyben, hanem másutt is, például a szórakoztatóiparban vagy a távközlésben. Mindenki azt hiszi, hogy nehéz egy sikeres vállalatot létrehozni. De ennél is nehezebb a sikert megtartani! Nem azért, mert a korábban sikeres emberek elromlanak, hanem azért, mert minél nagyobb a siker, annál inkább arra a területre vonzza a versenytársakat. Minél sikeresebb vagy, annál erősebb a kihívás, hogy valaki azt mondja: “Ez jó, de én még jobbat tudok csinálni!” Minél jobban látják az emberek a sikeredet, annál inkább serkented a versengést.”
- Gróf András -

“Mint sok sportágban, az időzítés – minden. Mefelelő pillanatban egy üzleti húzás lehet eredményes, de egy későbbi időpontban már kevésnek bizonyulhat a sikerhez.”
- Gróf András -

Fizikai Szemle, Marx György: Andrew S. Grove: SWIMMING ACROSS (a memoir), Warner Books

HWSW, Vörös Péter: Andrew Grove, az Intel elnöke szerint kisvállalati IT adózási kedvezményekkel kellene meglódítani az amerikai gazdaságot

IT Café, Barna József: Egyetemi fakultást neveznek el Andy Grove-ról

PRIM Online: AUSA/fejlett technológia – Grove-ajánlások

Fizikai Szemle, Marx György: SIKER VONZZA A VETÉLYTÁRSAKAT, Beszélgetés Andy Grove-val a kaliforniai Szilíciumvölgyben – magyarul

Fizikai Szemle, Hartmann Hildegard:Visszagondolva gróf andrás vegyészhallgatóra

Fizikai Szemle, Andy Grove: Első évem az Eötvös egyetemen

Wikipedia: Gróf András

Vissza a Magyarok oldalra
___________________