Papp László

Vissza a Magyarok oldalra
___________________

Papp László

1962-ben profi Európa-bajnok lett, mely címét hatszor védte meg. 1964 végén a magyar kommunista állami sportvezetés pályafutásának befejezésére kényszerítette, megfosztva őt attól a lehetőségtől, hogy a világbajnoki címet is megszerezze.
Ezt a méltánytalanságot soha nem tudta kiheverni. Egész további életére rányomta bélyegét a letiltása.
Adler Zsigmond szerint profi pályafutása felért két olimpiai bajnoksággal.


Papp László, akit akkor már az egész világ Papp Lacinak hívott, edző lett.
A Papp – Adler duó egész más edzésmódszert vezetett be. Először is személyre szabott versenyeztetést és kemény edzésmunkát. Továbbá a magánéletben is sportemberhez méltó magatartást követeltek azoktól, akik a magyar színeket képviselni akarták a világban.
Ettől kezdve megtiszteltetés volt annak, aki válogatott lehetett.

Papp László vezetésével a Magyar Ökölvívó Válogatott olimpiai és világbajnoki aranyérmet, két olimpiai ezüstérmet és több olimpiai és világbajnoki bronzérmet szerzett.
Számos Európa-bajnoki első, második és harmadik helyet szereztek a magyar ökölvívók …

Eredmények

- háromszoros olimpiai bajnok (1948. London, 1952. Helsinki, 1956. Melbourne)
- kétszeres amatőr Európa-bajnok (1949. Oslo, 1951. Milánó)
- háromszoros főiskolai világbajnok (1949. Budapest, 1951. Kelet-Berlin, 1954. Budapest)
- hétszeres magyar bajnok (1946, 1947, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956)
- magyar válogatott kerettag: 1947 – 56
- középsúlyú profi Európa-bajnok: 1962. Európa-bajnoki címét hatszor védte meg 1962 és 1964 között

Paplaci: “Nagyon nehéz becsületesen élni, de nagyon jó!”

Papp Laci, Papp László, Lazlo Papp

Háromszoros olimpiai bajnok, profiként Európa-bajnok (hatszor védte meg a címét), legtöbb mérkőzését kiütéssel nyerte meg amatőr korában és profiként is. Példás sportember, megalkuvást nem ismerő sportoló és kemény edző, szerény, egyszerű, mindenkihez kedves és közvetlen, a ringen kívül egy igazi úriember. Milyen volt Papp Laci? Hogyan érte el azt, amitől – bátran mondhatjuk – a huszadik századi Magyarország nemzeti kincse lett? A példakép, a nemzeti hős, a nép egyszerű fia …

Pietrzykowski véleménye Papp Laciról:
“Papp minden bizonnyal a legjobb bokszoló azok közül, akiket valaha is láttam, és akikkel alkalmam volt az erőmet összemérni. Alacsony, izmos -, hódító kis fekete bajusszal, jellegzetesen magyaros jelenség. Azt hihetnénk, hogy alacsony termete bizonyos előnyt jelent ellenfeleinek. Papp azonban annyira ruganyos volt, reflexe olyan páratlanul gyors, hogy szinte láthatatlan fejmozdulattal is elkerülte az erős csapásokat. Eleinte úgy tűnt, hogy egész fedetlen, és bármikor eltalálható. Szó sincs róla. Pappot eltalálni nagy művészet volt. Ahogy most, bizonyos idő távlatából visszaemlékszem rá, meg kell állapítanom, hogy ő az az ökölvívó, akinek egyetlen hibája se volt, jobb és bal kezével egyaránt hihetetlenül erőseket ütött. Mindezt tetézte ütéseinek szokatlan gyorsasága. Azok, akik a magyar bajnok ellen valaha is a szorítóba léptek, egyöntetűen állítják, hogy nem is ököllel, hanem kalapáccsal üt. Ilyen ellenféllel szemben semmiféle előre kiagyalt taktika nem lehet sikeres. A küzdelem bármely pillanatban Papp ellenfelének kiszámolásával végződhet.”

A France Soir így írt Papp Laciról:
“Pappnak dinamit van az öklében. Válla olyan, mint egy bútorszállító munkásé. Hatalmas felsőteste egész súlyával üt, azzal a felsőtesttel, amely úgy mozog csípője körül, mintha golyóscsapágyon forogna. Ez a centrifugális forgás a titka Papp ütőerejének. Az ütés erejét növeli vállának rugalmassága. Stílusa nem elsőrangú: guggolva bokszol, de ez ideális számára. Lehetővé teszi, hogy erősítse ütését, amely úgy érkezik, mint a villámcsapás. Balhorga rövid, de kedvenc, jobboldali ütése olyan, mint egy összetett lengő ütés.”

Profibox: Papp László

Papp Laci

Budapesten született 1926-ban. Magyarország, és a világ egyik leghíresebb ökölvívója, aki 1948-ban a londoni, 1952-ben a helsinki és 1956-ban melbourne-i olimpián nyert aranyérmet. A Budapest Bástya és a Budapesti Vasas bokszolójaként közép-, majd nagyváltósúlyban indult, 1946 és 1956 között hét országos bajnokságot nyert. Kétszeres amatőr Európa-bajnok. Az 1948-as londoni olimpián középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban diadalmaskodott. Ez a páratlan bravúr – 12 évig megőrizni a trónt – neki sikerült először. Azóta Teofilo Stevenson és Félix Savón (mindketten kubaiak) volt képes erre.

Papp Lacit mindmáig az ökölvívás legnagyobbjai közt tartják számon, Joe Louis, a Barna Bombázó, Muhammad Ali (Cassius Clay) és Iron Mike Tyson társaságában, jóllehet nem volt sem fekete bőrű, sem amerikai, sem nehézsúlyú, és profi pályafutását sem sikerült világbajnoki címmel megkoronáznia: az Európa-bajnoki övig jutott. Máig nem pontosan tisztázott politikai okokból nem engedték megküzdeni a világbajnokságért. Profiként 1957-től 29 találkozót vívott, ebből huszonhetet megnyert és kettő döntetlennel zárult, azaz veretlen maradt.
Mestere a legendás edző Adler Zsigmond volt, akivel majdnem tökéletes párost alkottak. Adler verhetetlen volt abban, hogy tudta, mikor milyen instrukciókkal kell a kötelek közé küldenie tanítványát…

Wikipedia: Papp László

Mindenki “Papplaci”-ja

Így szokás emlegetni a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívóját …

Amatőrként 193 mérkőzésből 183-ból került ki ő győztesen, 2 alkalommal lett a végkimenetel döntetlen és 8 vereség az eredmény. Továbbá három olimpia, két EB-, két főiskolai VB-, 6 magyar bajnokság kapcsolódik a nevéhez …

Elismerései:

- NOB-érdemrend (1982);
- A WBC (Bokszvilágtanács) öve a “világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának” (1989);
- a Halhatatlanok Klubjának tagja (1991-);
- Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje (1992);
- A Magyar Ökölvívó Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke (1992)
- Nemzetközi Fair Play-díj (1993)Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, Miniszteri Díj (1996),
- Budapest díszpolgára (2001)
- Boxing Hall Of Fame tagja (2001);

Sulinet: Mindenki “Papplaci”-ja

Felavatták Papp László mellszobrát a sportarénában

A magyar bokszlegenda 2003 októberében, 77 éves korában hunyt el.
Nem felejtjük el soha példás hozzáállását, mellyel mindig azt kereste, hogyan lehetünk jobbak. Nem beszélve arról, hogy amit elért az egyedülálló, s már csak ezért is mindig hozzá fogjuk hasonlítani az elkövetkező nemzedékek bokszolóit is” – mondta Csötönyi Sándor, hozzátéve, hogy egy hiányérzete van még, nevezetesen, hogy még mindig nem látható az épületen kívülről a létesítmény hivatalos neve, a Papp László Sportaréna.

Magyarország: Felavatták Papp László mellszobrát a sportarénában

1948-1952. Négy veretlen év

1948-tól aztán eljött az ő ideje. Négy éven keresztül nem talált legyőzőre. Azokban az időben az számított jó ökölvívónak, aki kibírta ellene kiütés nélkül. Ebbe a sikerszériába tartozik két megnyert olimpia, két Európa-bajnoki cím és két főiskolai vb-győzelem. Közben még egy súlycsoportváltás is belefért, legyőzni itt sem tudták.
1953-ban aztán becsúszott egy vereség, de ez sem törte meg a lendületét, és a következő két évben, azokon a versenyeken, ahol indult, csak az ő kezét emelték magasba.
Harmadik olimpiája előtt (1956-ban) elszenvedte élete egyetlen kiütéses vereségét. A történelmi tettet a lengyel Pietrzykowski vitte véghez, Papp László még ma sem tudja hogyan. Valószínűleg a lengyel sem…

SportGéza: Papp László

ifj. Papp László: Édesapám, Papp Laci

Papp László háromszoros olimpiai bajnok életét mutatja be fia, ifj. Papp László. Édesapjával egy képzelt riport során mondatja el élettörténetét. Megszólaltatja a családtagokat, barátokat, sporttársakat. Az évtizedeken át gyűjtött dokumentumokból, fotókból, újságcikkekből válogatva hiteles képet ad a rendkívüli sportoló életének dicsőséges pillanatairól, izgalmas meccseiről. Levéltári kutatások eredményeképpen elsőként tárja a nyilvánosság elé a pályája csúcsán levő bokszoló leállításának körülményeit, miképpen akadályozták meg, hogy megmérkőzhessen a profi világbajnoki címért. Ismerteti a nagy ökölvívó edzői tevékenységét.

Tinta Könyvkiadó: Harc ringen belül és kívül

Elhunyt Papp László

Hosszú, súlyos betegség után , életének 78. évében elhunyt Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, a magyar és az egyetemes ökölvívás kiemelkedő alakja.

Papp László visszavonulása után edzőként tevékenykedett. A válogatott szövetségi kapitányaként is számos siker fűződik nevéhez. Olyan kiváló bokszolókat nevelt, mint Gedó György , Badari Tibor , Kajdi János , Orbán László .
NOB Érdemrenddel tüntették ki 1982-ben, majd 1989-ben megkapta a Boksz Világtanács (WBC) kitüntetését, mint a “világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívója”. 1991-től a magyar Hallhatatlanok Klubjának a tagja, 1993-ban Nemzetközi Fair Play-díjat kapott.
A 75. születésnapján Millenniumi Ezüst Emlékérmet vehetett át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől. 2001-ben beválasztották a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába. 2001-ben a MOB védnökségével a Nemzeti Sport által rendezett szavazáson a XX. század harmadik legjobb magyar férfi sportolójává választották. 2001 novemberében Budapest díszpolgára lett.
Életéről film készült Pofonok völgye, avagy Papp Lacit nem lehet legyőzni címmel…

Magyarország: Szövetségi kapitányként is sikeres volt

Videók Papp Lászlóról

Pixter: Papp Laci kiüti a ringből Müllert

Hungarian Videos: Szilveszter 1985 – Puskás, Papp Laci, Grosics, Bene, Kabos

Vissza a Magyarok oldalra
___________________