Rubik Ernő

Vissza a Magyarok oldalra
___________________

Rubik Ernő Budapesten született 1944. július 13-án

1976. október 28-án került közzétételre a RU0158 ügyiratszámú “Térbeli logikai játék” című szabadalmi bejelentés, amely később a legsikeresebb magyar találmánnyá vált “bűvös kocka” vagy “Rubik-kocka” néven. Az ekkor nyilvánosságra jutott találmány feltalálója ifj. Rubik Ernő építész, tervező, feltaláló, akinek édesapja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök szintén feltaláló, repülőgép-tervező, édesanyja költő volt.
Rubik Ernő 1967-ben építészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult. 1975-ig építész-tervezőként dolgozott, majd visszatért tanítani az Iparművészeti Főiskolára, ahol tanársegéd, adjunktus, majd docens lett. A nyolcvanas évek elején főszerkesztője lett az “…És játék” című lapnak, majd 1983-ban saját vállalkozást alapított Rubik Stúdió néven, ahol bútorokat és játékokat tervezett. 1982-1988 között három alapítványt hozott létre. 1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnökakadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke.
A Magyar Mérnökakadémián belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt, a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg a Rubik Stúdiót vezeti, valamint játékszoftverek fejlesztésével és építészeti témákkal foglalkozik. Munkásságát 1983-ban Állami Díjjal, 1995-ben Gábor Dénes-díjjal ismerték el.

Magyar Szabadalmi Hivatal: Rubik Ernő és találmányai


Kossuth-díj: Rubik Ernő építészmérnök, tárgytervező

Az elismerés annak a bizonyságát jelenti, hogy valami olyasmit csináltam, amit nem felejtettek el az emberek – mondta Rubik Ernő építészmérnök, tárgytervező csütörtökön a Kossuth-díj átvétele után az MTI-nek.

A Rubik-kocka feltalálója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára több mint négy évtizedes, világszerte nagyra becsült tárgyművészeti és feltalálói tevékenységéért, iskolateremtő jelentőségű oktatói munkássága elismeréseként részesült a Kossuth-díjban.

“Ez nagyon érdekes dolog, hiszen mindaz, amitől a nevem ismertté vált, 1975-ben született” – mondta Rubik Ernő.

Szavai szerint eltelt néhány év, míg a kocka külföldön is ismertté vált: 1979-ben szerepelt a világ egyik vezető matematikai szaklapja, a The Mathematical Intelligencer címlapján.

“Mindenféle reklám, kampány nélkül, valóban saját erőből jutott el a nagyvilágba és bizonyított. A játék ma is él. Immár a következő generáció játszik a kockával, amelynek ugyanolyan örömet, kihívást és izgalmat jelent, mint az előző nemzedéknek” – mondta Rubik Ernő, hozzátéve, hogy Magyarországon tartják a Rubik-kocka ez évi világbajnokságát.

Rubik Ernő abban hisz, hogy az alkotás egy nagyon általános kategória, mindenben, amit teszünk, felfedezhetjük, mindenbe becsempészhetjük az alkotás elemét. Mint mondta, nagyon szeret kertészkedni. Egy szép kert létrehozása olyan alkotás, amely nagyon nehezen mérhető máshoz. Ebben különösen az az izgalmas, hogy élő dolgokkal foglalkozik az ember …

Oktatási és Kulturális Minisztérium: Kossuth-díj: Rubik Ernő


Rubik Ernő

A kocka megépítésével Rubik Ernõnek eredetileg nem az volt a célja, hogy létrehozza a történelem legsikeresebb kirakós játékát, hanem egy struktúrális probléma megoldásával próbálkozott. Azonban, hogy ez a végeredmény létrejöjjön hosszú kísérletezésre volt szükség. Rubik Ernõ a kísérletezést 2×2×2-es kockával kezdte, és az elsõ probléma az volt, hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy három tengely körül elforgatható legyen. A Rubik Kocka 26 különálló kis kockából áll és a 9 kis kockából álló lapok külön-külön forgathatóak. Rubik elõszõr gumigyûrûkkel akarta egymáshoz illeszteni a kis kockákat, de ez nem sikerült, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockák az alakjuknál fogva tartják össze magukat. A kis kockákat kifaragta saját magának, majd különbözõ színekkel jelölte meg az oldalakat.
A Bûvös kocka azért is volt olyan nagy áttörés, mert egyszerre rendelkezett az alábbi tulajdonságokkal:
- 3 dimenziós, egyszerre több eleme mozog,
- esztétikus (a színezésre Rubik Ernõ külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy két-két párhuzamos lap színei a sárga komponensben különböznek; így lesz a fehérbõl a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékbõl a zöld)
-és ami a legjelentõsebb volt, hogy akárhogy is mozgatjuk a játék egy darabban marad.
Rubik Ernõ – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak elvileg, a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, de jó játék és így értékesíthetõ.

Rubik már 1975-ben igényelte a kocka szabadalmaztatását de csak 1977-ben kapta ezt meg és az év végén megjelentek nálunk az elsõ Rubik kockák. Ezzel a játék önálló életre kelt, és rövid idõ alatt népszerûvé vált. 1980-ban csak Magyarországon közel egymillió darabot vettek. Ezzel párhuzamosan némi idõeltolódással indult a külföldi terjesztése is. A KONSUMEX Magyar Külkereskedelmi Vállalat az IDEAL TOY amerikai játékcégen keresztül 1980 elejétõl kezdve nagy mennyiséget forgalmazott …

Rubikkocka: Rubik Ernő

Ernyey Gyula: “Tárgyvilágunk 1896-1996″, Budapest-Pécs, 1998. c. könyvében a következő módon mutatja be a bűvös kockát

“A magyar tárgytervezés legnagyobb sikerét és darabszámát egy iskolai szemléltető eszköznek kidolgozott logikai rejtvényjáték produkálta. A Műegyetem építész karát elvégző és az Iparművészeti Főiskolán a másoddiploma megszerzése után oktatóként működő Rubik Ernő (sz. 1944) diákjai számára keresett szemléltetőeszközt a térgeometria, a szerkesztés, a formatan bizonyos összefüggéseinek illusztrációjához. A hat eltérő színű mezőt alkotó 3x3x3 kiskocka közül huszonhat elforgatható a csomópontot képző hatágú tengely körül. A konstrukciót alkotó elforduló elemek kapcsolódási pontjai egyfajta állandó, rugalmas mechanikai szorításban tartják egymást. Így a modulok mobilitása, illetve az egymáson elforduló csoportok mozgatása is biztosított. A játék során tapasztalható végtelen logikai komplexitást, a bonyolult matematikai és formatani problémákra adott szellemes válaszokat tehát egy igen egyszerű, mindenki által manipulálható, geometriai alapformákból álló tárgy hordozza.

A fokozatosan összerendezett színcsoportok, a nagyfokú manualitás, a térbeli gondolkodás egyfajta állandó kihívást, ugyanakkor fokozatos sikerélmény biztosít a játékosnak. Így a bűvös kocka a problémaorientált gondolkodás, a fizikai cselekvés és a pszichés ráhangolódás igen intenzív egységét képes magába sűríteni. A korszak kereskedelmi és gyártási kultúrája azonban nem volt képes felnőni a tárgyban rejlő potenciális lehetőségekhez. Az akkoriban rugalmasabb struktúrában tevékenykedő ipari szövetkezetek egyike gyártotta le az első kisebb szériát, amely ezáltal úgy került a trafikok, játékboltok kínálatába, hogy semmiféle marketing vagy reklám nem kísérte a debütálást. Végül az állam egyik monopolhelyzetben lévő külkereskedelmi vállalata, a Consumex vitte ki a játékot a nürnbergi játékvásárra, ahonnan pár példány eljutott Amerikába is, felkeltve néhány tengerentúli, a permutációcsoportok problémáján dolgozó matematikus érdeklődését. Majdnem 1980-ig tartott azonban, míg egy erdélyi származású, Londonban élő magyar üzletembernek sikerült gyártási és forgalmazási szerződést kötnie a kockát nagy sorozatban gyártani és eladni képes amerikai vállalattal. A történet vége ismert: eddig több mint kétszázmillió darab bűvös kocka (angolul: Rubik’s Cube) került forgalomba legálisan, és mintegy ötvenmillióra teszik a hamisítványok számát.”

A Bűvös Kocka feltalálója

1967-ben végzett építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Diplomát szerzett az Imparművészeti Főiskolán is, ahol szobrászatot, majd építészetet tanult. 1968 és 1975 között építész-tervezőként dolgozott, 1975-ben megalkotta a Bűvös Kockát.
Később az Iparművészeti Főiskola adjunktusa, majd docense lett.
A nyolcvanas évek elején az „…És játék” című lap főszerkesztőjeként dolgozott.
1983-ban saját vállalkozást alapított, a Rubik Stúdiót, ahol játékokat és bútorokat tervezett.
Jelenleg szoftver- és építészeti témákkal, valamint számítógépes játékok készítésével foglalkozik.

Kitüntetései:
1983 – Állami Díj
1995 – életművéért Gábor Dénes-díj
2007. március 15. – Kossuth-díj

Rubik.hu: Rubik Ernő

ifj. Rubik Ernő

Apja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök, repülőgép-tervező az esztergomi repülőgépgyárban, anyja költő volt …

1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke.
A Magyar Mérnök Akadémián belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt, a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg a Rubik Stúdiót igazgatja, valamint játékszoftverek fejlesztése és építészeti témák kötik le.

Wikipedia: Rubik Ernő

Magyar Rubik Kocka Rajongói Klub

Kirakások
Játékleírások
Fórum
Képek
Videók
Versenyek
Rekordok
Történelem
Letöltések
Linkek
FAQ

Magyar Rubik Kocka Rajongói Klub

Rubik Ernő világhíres játéka

Rubik Ernő a kockát eredetileg a térbeli mozgások szemléltetésére tervezte, egy probléma megoldására: vajon hogyan foroghatnak a kis kockák három tengely körül, úgy, hogy az egész szerkezet egyben marad? Próbálkozott gumiszalagokkal, mágnesekkel, végül úgy alakította ki az elemeket, hogy az alakjuknál fogva megtartsák magukat. Később színezte a kocka oldalait különböző színűekre, hogy a mozgásokat, átrendeződéseket jobban lehessen követni. Észrevette, hogy az összekevert állapotból igen nehéz az eredeti rendet visszaállítani. Először egy hónap folyamatos tekerés kellett, hogy kirakja a megoldást: addig abban sem volt biztos, hogy egyáltalán ez lehetséges (azóta természetesen számtanilag bizonyított). Így támadt az az ötlete, hogy logikai fejtörőként értékesíti találmányát …

Magyar Trendi Klub: Rubik Ernő

Heti ünnepelt: Rubik Ernő

Nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik: Rubik-kocka (1975), Kígyó (1977), Bűvös négyzetek (1985). Jelenleg a számítógépek iránt érdeklődik. Szoftver- és építészeti témákkal, valamint számítógépes játékok készítésével foglalkozik. Nem kívánja felülmúlni a Rubik-kocka sikerét. “A kocka és annak nem könnyen, de végül is megszerezhető eredménye lehetővé tette számomra, hogy csakis azt csináljam, amit szeretek. Nincsenek más irányú elkötelezettségeim, olyan kényszereim, ami miatt, sajnos, az emberek közül sokan a munkát negatív fogalomként értelmezik. Nem olyan pozitívumként, mint ahogy én gondolkodom róla. Persze megértem őket, hiszen a “kényszermunka” nem jó dolog. Az önkéntesen végzett értelmes tevékenység viszont nagyon is. Az élet sok mindent produkál, s én csak azt tudom kívánni mindenkinek, hogy valamilyen módon eljusson idáig. Persze minden tevékenységben meg lehet találni azt a bizonyos értelmes mozzanatot. Néha nehéz.” – vallotta a feltaláló. “Nem vagyok az a típus, aki mindig szeretne túltenni önmagán, szeretné meghaladni azt, amit egyszer már megcsinált. Az a lényeg, hogy amivel foglalkozom, abban örömömet leljem.” …

Sulinet: A mérnök, feltaláló egy strukturális probléma megoldása során alkotta meg azt a 26 különálló kis színes kockából álló logikai játékot, ami azóta meghódította a világot, s mit “bűvös kocka”-ként ismerünk.

MMA RUBIK NEMZETKÖZI ALAPÍTVÁNY

Az MMA az alapítványon keresztül segíti a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek részvételét a nemzetközi szakmai-tudományos életben, és különös hangsúlyt helyez a tehetséges fiatal felsőéves hallgatók és doktoranduszok bekapcsolására a nemzetközi szakmai vérkeringésbe.

Fontosnak ítéli a Kuratórium a magyar tudományos élet reprezentánsainak támogatását külföldi tudományos konferenciákon való részvételhez, utazási költségekhez adott hozzájárulás révén.

Rendszeresen támogatja az alapítvány a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és Müncheni Műszaki Egyetem közötti együttműködés keretében évente megrendezett német nyelvű “Frühlingsakademie” hallgatói szemináriumot és szakértői értekezletet, amelyet német részről a Hanns Seidel Alapítvány támogat.

Az alapítványi tevékenység másik fontos területe a magyar alkotószellem ápolása, a magyar műszaki emlékek megőrzése, a kiemelkedő alkotások elismerése, megismertetésének elősegítése.

Mérnökakadémia: Rubik Ernő nemzetközi alapítvány

Mérnök, feltaláló, a “bűvös kocka” megalkotója

Jelenleg a számítógépek iránt érdeklődik. Azokat a lehetőségeket keresi, amelyek a számítógép és a használója közötti viszonyban változást hozhatnak.

Magyarorszag.hu: Mérnök, feltaláló, a “bűvös kocka” megalkotója

Rubik Ernő beájulna …

Rubik Ernő beájulna, ha meglátná ezt az asztalt. A gigantikus Rubik kocka arányos mása gyerekkorunk idegörlően komplikált logikai játékának …

Mommo.hu: Kocka asztal

Belián és a Rubik-kocka

Videoplayer.hu: Rubik-kocka

Rubikkocka

Videoplayer.hu: Rubik-kocka

Bemutatták a Rubik-gömböt

A nürnbergi játékvásáron csütörtökön bemutatták a Rubik’s 360 nevű játékot, ami Rubik Ernő szerint a leginnovatívabb játék a kocka óta. A játékot ősztől lehet megvásárolni.

„”A nevem Rubik Ernő, én alkottam a kockát, amiről már valószínűleg hallottak” – e szavakkal kezdte az egyik leghíresebb magyar a Time honlapján azt a csütörtöki exkluzív videót, amin bemutatta új készségfejlesztő játékát, a Rubik’s 360-at. A játékot a közönség ki is próbálhatta a csütörtökön kezdődő nürnbergi játékvásáron …

Index.hu: Rubik-gömb

Tükörkocka Rubiktól

Japánban már egy éve forgatják ezt a különleges kockát, hazánkba csak a közelmúltban érkezett meg a Rubik Ernő és munkatársai által kitalált legújabb kockaformáció. Különleges, mert a megszokott Rubik-kockával ellentétben az oldalai nem különböző színűek, hanem mindegyik egyforma. A legújabb Rubik a teljes felületén tükör borította kocka – ezért nevezik tükörkockának. Kirakásánál nem segítenek a színek, csak az eltérő formák. …

nol.hu: Tükörkocka


Rubik Ernő új találmánya is világsiker lehet

Február 5-én, csütörtökön mutatják be Rubik Ernő új találmányát, a Rubik’s 360 nevű játékot. Brit és amerikai sajtóhírek szerint a bemutatót Németországban tartják a Nürnberg Toy Fair nemzetközi játék-szakkiállításon.

A Rubik-termékek Magyarországon kívüli gyártási és terjesztési jogaival rendelkező londoni Seven Towns májusra tervezi a termék piaci bevezetését. David Hedley Jones, a cég alelnöke szerint a Rubik’s 360 nem vetélytársa, hanem kiegészítője lesz a bűvös kockának, a Rubik-márka piaca így tovább bővül.

“Az új kirakós játék még szélesebb és még inkább nemzetközi közönséget ér majd el, mint az eredeti kocka” – mondta Hedley Jones a nürnbergi szakmai vásárra időzített bemutató kapcsán a toynewsmag.com hírportálon megjelent összeállítás szerint. A budapesti Rubik Stúdió munkatársai keddre ígértek tájékoztatást a játékról.

A brit The Daily Telegraph szerint Rubik Ernő új találmánya hasonló kihívás elé állítja a játékost, mint a bűvös kocka: a feladat egyszerű, de csak egy megoldás van, amelyet nagyon nehéz megtalálni …

Hirado.hu: A Rubik’s 360 nem vetélytársa, hanem kiegészítője lesz a bűvös kockának

Vissza a Magyarok oldalra
___________________