Internet

A W3C bemutatása

A World Wide Web Konzorcium küldetését a különböző érintettek összekapcsolásával, egy átlátható és hatékony, konszenzuson alapuló folyamat révén éri el, melynek célja magas színvonalú szabványok (standards) kifejlesztése, amelyek a W3C tagjainak, alkalmazottainak és a teljes webes közösségnek a hozzájárulásán alapszik.

A legtöbb W3C munka a webes technológiák szabványosításához kapcsolódik. Hogy ezt a feladatot teljesíthesse, a W3C olyan eljárásrendet követ (Processes), amely elősegíti a közösségi konszenzuson alapuló, magas minőségű szabványok fejlesztését. A bevezetés a W3C működésébe képet ad arról hogyan is folyik a munka a W3C-n belül: Introduction to the W3C Process. Minden érintettnek beleszólási joga van a W3C szabványok fejlesztésébe, beleértve a nagy és kis tagszervezeteket, és a nyilvánosságot is. A W3C működése támogatja a korrektséget, a nyitottságot és a haladást: melyek mindegyike része a W3C küldetésének.

1989-ben Tim Berners-Lee kitalálta a World Wide Web, vagyis az internet alapját. (lásd az eredeti tervet). Megalkotta a „World Wide Web” kifejezést, megírta az első World Wide Web szervert, a „httpd”-t, és az első kliens programot (egy böngészőt és szerkesztőt), a „WorldWideWeb”-et, 1990 októberében. Megírta a „HyperText Markup Language” (HTML) első verzióját, a dokumentum formázó nyelvet hypertext link képességgel, amely a web elsődleges megjelenített formájává vált. A kezdeti URI-k, HTTP, és HTML leírásait később, ahogyan a webtechnológia terjedt, finomította és egyre nagyobb körben vitatta meg. 1994 októberében Tim Berners-Lee megalapította a World Wide Web Konzorciumot (W3C) a Massachusetts Institute of Technology, Laboratory for Computer Science [MIT/LCS]-n együttműködve a CERN-nel, ahonnan az internet elindult (információ az eredeti CERN Szerverről itt), valamint a DARPA és az Európai Bizottság támogatásával. 1995 áprilisában az INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et Automatique) lett az első európai W3C anyaintézet, őt követte 1996-ban Ázsiában a japán Keio Egyetem (Keio University of Japan, Shonan Fujisawa Campus). 2003-ban az ERCIM (European Research Consortium in Informatics and Mathematics) vette át az európai W3C anyaintézet szerepét az INRIA-tól …

A W3C Magyar Iroda (W3C MI)

A W3C olyan egymással együttműködő technológiák fejlesztésével foglalkozik, melyek segítségével kiaknázhatjuk a Web összes lehetőségét.

A W3C Magyar Iroda célja, hogy a magyar intézmények és cégek minél szélesebb körében megismertesse a W3C tevékenységét és segítséget nyújtson az azokban való részvételhez.

A World Wide Web Consortium (W3C) olyan egymással együttműködő technológiák (specifikációk, irányelvek, szoftverek) fejlesztésével foglalkozik, melyek segítségével kiaknázhatjuk a Web összes lehetőségét az információs fórumok, a kereskedelem, a kommunikáció és a kollektív tudás terén egyaránt.

A World Wide Web Consortiumot (W3C) 1994-ben alapította Tim Berners-Lee, akit a Web szülőatyjának is tekintünk. A célja alapvetően az volt, hogy a webtechnológiák fejlesztésével foglalkozó vállalatok és kutatóintézetek a jövőben ne forgácsolják szét feleslegesen tudásukat, elért eredményeiket, hanem egymással vállvetve, egymást segítve tereljék ugynazon irányba az informatika újításait. Ma már pontosan tudjuk, hogy a Web nyújtotta lehetőségek tárháza rendkívüli tempóban bővül.

A W3C Budapesten itt nyitotta meg első kelet-közép-európai irodáját 1995-ben, a W3C Magyar Irodát, az MTA SZTAKI azóta tagja a Konzorciumnak

W3C: World Wide Web Consortium

W3C tagok

A jelenlegi tagok listája itt található: W3C tagok

W3C: W3C Team

Web fejlesztő oktatócsomagok – Mindegyik ingyen

A legnagyobb Web fejlesztő portál az interneten.

A W3Schools oldalain megtalálható minden ismeret, amire egy web fejlesztőnek szüksége lehet a HTML és XHTML alapoktól kezdve a haladó XML, SQL, adatbázis, multimédia és WAP kurzusokkal bezárólag.

W3: A legjobb dolgok az életben ingyenesek!

 

Markup Validation Service

HTML, XHTML, SMIL, MathML, stb. szintaktikai ellenőrzés

Validator: Markup Validation Service

 

Szemantikus Web

“A szemantikus web célja egy olyan infrastruktúra létrehozása, amely lehetővé teszi a Weben lévő adatok integrálását, a közöttük levő kapcsolatok definiálását és jellemzését, illetve az adatok értelmezését.” (Herman Iván: Szemantikus Web: egy rövid bevezetés)

SzemWebWiki: Szemantikus Web

 

A MyFax 178 különböző fájltípust támogat, többek között Microsoft Word, Excel, PowerPoint, PDF, TIF, GIF, JPEG, stb.

A MyFax® a leggyorsabban növekvő internetes fax szolgáltatás magánszemélyek, kis és középvállalkozások számára. Web felület, vagy e-mail segítségével biztosít fax küldési lehetőséget. A MyFax fő szolgáltatási területe észak Amerika, Európa. Havonta több, mint 15 ezer új felhasználóval bővül a szolgáltatást használók száma.

MyFax: Ingyenes Fax

 

Milyen rendszer fut egy web oldal mögött?

Időnként fontos, vagy érdekes lehet ez a kérdés.

Ezen az oldalon erre könnyen választ kaphatunk, csak be kell írni a kérdéses oldal URL címét a megfelelő mezőbe és megkapjuk a választ további információkkal egyetemben: milyen operációs rendszer, milyen web szerver, milyen IP címen, ki a szolgáltató.

Netcraft: Netcraft

 

DNS Stuff

WHOIS Lookup – Kapcsolati adatok listája egy adott domain-hez, IP-hez
Reverse DNS Lookup – DNS szerver ellenőrzése
DNS Timing – a DNS szerver sebességének tesztelése
ISP Cached DNS Lookup – a DNS adatok ellenőrzése a fő ISP-k adatbázisában
Traceroute – útvonal ellenőrzés
Spam Database Lookup – egy adott mail szerver benne van-e valamelyik spam adatbázisban
DNSreport – a DNS szerver állapotának dignosztizálása
DNS Lookup – DNS rekordok ellenőrzése (A, MX, NS, SOA, etc.)
IP Information – IP információk, pl. melyik városban, országban van fizikailag
IPWHOIS Lookup – LKapcsolati adatok listája egy adott domain-hez, IP-hez
PING – elérhető-e egy adott host

DNSstuff: Egy sor hasznos hálózati szolgáltatás

 

Az IP cím

A legygorsabb és legegyszerűbb módja, hogy meghatározzuk gépünk internetes címét (IP):

WhatisMyIP: Csak egy kattintás és máris látható lesz az adott gép aktuális IP címe a bőngésző ablakában.

 

A ToldACuccot.hu egy ingyenesen használható fájlküldő szolgáltatás

Segítségével olyan nagy méretű fájlok küldése lehetéges, melyek feleslegesen terhelik a címzettek postafiókját, vagy az e-mail fiókok méretkorlátai miatt el sem jutnának hozzájuk.

Toldacuccot: Toldacuccot

 

Mammutmail: Küldjön nagy méretű fájlokat linkként!

Mammutmail: Mammutmail

 

WEBműhely: A csomagküldés megújult motorral

WEBműhely: 100MB

 

kuld.hu: Ingyenes fájl küldő és levelező rendszer

kuld.hu: Küld

 

Send2U VIP szolgáltatás

send2u: send2u

 

 

Greenwichi idő szerint: Greenwichi Középidő – Világidő / idő minden időzónában

A GMT (greenwichi középidő, Greenwich Mean Time) egy – mára részben elavult – hivatkozási időzóna, amihez a helyi időket viszonyítani lehet, valamint ami a Föld teljes területére egységes időalapot biztosít. Mivel a GMT a föld valódi forgásához igazodik, még mindig gyakran alkalmazzák a nem csillagászati időmérések esetében.

1884-ben az International Meridian Conference azt a döntést hozta, hogy az angliai Greenwichben lévő királyi obszervatórium helyi ideje legyen az a kiindulási időzóna, amihez a többi időzóna idejét viszonyítják. A helyszín kiválasztásában szerepet játszott, hogy addigra a térképek kb. 2/3-a ezt használta kezdő meridiánként (itt halad át kezdő délkör, amit nulla szélességi fokkal jelölnek).

1955-ben megjelentek a céziummal működő atomórák. Az atomóra használata egyszerűbb, mint csillagászati megfigyelésekkel meghatározni a pontos időt, másrészt az atomóra által szolgáltatott időjel stabilabbnak bizonyult. Felmerült emiatt, hogy a pontos időt a továbbiakban atomórák segítségével állítsák elő. Kiderült azonban, hogy az atomórák által szolgáltatott idő és a Föld forgása alapján megállapított idő eltér egymástól.

… folytatás a Wikipedia-n

MiMi: Greenwichi középidő

WYW Óra: Időzóna – Világóra

múlt-kor: 330 éve alapították a greenwichi csillagvizsgálót

 

 

Az Internet Archívum

Az Internet Archívumot azért alapították, hogy építsenek egy internetes digitális könyvtárat a kutatók, történészek, tudósok és a történeti gyűjtemények részére. 1996-ban lett alapítva Presidioban, San Francisco-ban az Alexa Internet és mások támogatásával. 1999 végén a szervezet rohamosan növekedni kezdett. Ma már az Internet Archívum szövegek, hanganyagok, mozgóképek és szoftverek, valamint archivált weboldalak gyűjteménye.

Internet Archive: Internet Archive

Web Archívum: WaybackMachine

Több mint 150 milliárd, 1996-tól archivált weboldalban böngészhetünk. A Wayback Machinba írjuk be egy oldal webcímét ezután válasszuk ki az archivált időpontok közül, amelyikre kíváncsiak vagyunk.

Érdemes megjegyezni, hogy a http://archive.bibalex.org az Internet Archive tükrözése az egyiptomi Új Alexandria könyvtárban. Ha az archive.org szerverek éppen nem elérhetők, akkor itt is kereshetünk..

Internet Archive: WaybackMachine

Az Internet Archive élő zenetára

Az Internet Archive megbízta az etree.org csapatot, hogy a jelenlegi és jövőbeni generációi számára annyi élő koncertet archiváljon, amennyi csak lehetséges. Ebben a gyűjteményben szigorúan nem kereskedelmi jellegű zenei anyag található.

Internet Archive: Élő zene archívum

Hanganyagok arzchívuma és MP3-könyvtár

Több mint kétszázezer ingyenes digitális felvételt tartalmaz.

Internet Archive: Hanganyag

Szabad hozzáférésű szöveg archívum

Ez a gyűjtemény nyitott minden olyan szöveg számára, amit a Creative Commons licence alatt hoztak nyílvánosságra.

Internet Archive: Szöveg archívum

Petabox

A PetaBox az az Internet Archive munkatársai által tervezett egy egyedi fejlesztésű hardware abból a célból, hogy biztonságosan tároljon és elérhetővé tegyen petabyte (millió gigabájt) nagyságrendű információt.
Az Internet Archive adatközpont jelenleg körülbelül 3PB PetaBox tárolási technológiával rendelkezik ami folyamatosan bővül.

Archive.org: Petabox

Bibliotheca Alexandrina: Az Internet Archive tükrözése

A Bibliotheca Alexandrina (BA) az Internet Archive első olyan központja amit az USA határain kívül hoztak létre. Célja nem csupán az, hogy egy biztonsági másolata legyen a San Francisco-ban található anya archívumnak, hanem egy összekötő kapocsként is szolgál Afrika és a Közel-Kelet irányába.

Bibalex: A BA Internet Archívum

BA Web Archívum

Az Bibliotheca Alexandrina (BA) többek között 70 milliárd weboldalt tartalmaz a 1996-2007 közötti időszakból. Egy saját fejlesztésű egyedi szinkronizáló szoftver segítságável történek a tükrözés egy 155 Mb/s-os szélessávú internet-kapcsolaton keresztül.

Bibalex: Web Archívum

BA Mozi Archívum

Ez a gyűjtemény 1000 filmet tartalmaz a Prelinger archívumból A filmek témái: mindennapi élet, a kultúra, az ipar és az Észak-Amerikában a 20. században található intézmények. Ez a gazdag archívum szabadon használható, másolható és nézhető. Ez a gyűjtemény folyamatosan bővül elkövetkező években a világ bármely részéről származó digitalizált filmekkel.

Bibalex: Film Archívum

BA TV Archívum

A Worldnet két hónapnyi és az egyiptomi televíziós műsorszolgáltatás egy havi rachívuma DVD minőségben. A TV hírek on-line változatai az interneten keresztül csupán kutatási célokat szolgálnak.

Bibalex: TV Archívum

 

 

GOOGLE

Google és Munkácsy

Munkácsy Mihály születésének 167. évfordulójára emlékezett a Google kezdőlapja, amelyen a Rőzsehordó nő című alkotás részlete látható.

További információk: Munkácsyt ünnepli logójában a Google

 

Google

A küldetés teljesítésének első lépéseként a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin kifejlesztett egy új megközelítést az online kereséshez; az ötlet a Stanford Egyetem egyik kollégiumi szobájában született, és gyorsan elterjedt a világ információéhes közösségében. A Google azóta széles körben elismerést vívott ki magának mint a világ legnagyobb keresőmotorja: egyszerűen használható, ingyenes szolgáltatás, amely általában a másodperc tört része alatt releváns eredményeket ad vissza.

A Google-t hatékonysága és egyszerű használata a világ egyik legismertebb márkanevévé tette szinte kizárólag az elégedett felhasználók révén, szájhagyomány útján. A Google mint cég bevétele abból származik, hogy a hirdetőknek lehetővé teszi mérhető, költséghatékony, bármely weboldal tartalmába vágó online hirdetések közzétételét. Ez a módszer nem csak a felhasználóknak, de a hirdetőknek is hasznos. Úgy véljük, mindenkinek joga van tudni, hogy az elé kerülő üzenetekért valaki fizetett, ezért a hirdetéseket mindig elkülönítjük a keresési eredményektől vagy az oldal más tartalmi elemeitől. A keresési eredmények területét nem értékesítjük, és azt sem tesszük lehetővé, hogy a magasabb rangsorolás pénzért megváltható legyen.

A „googol” matematikai fogalom, olyan számra utal, amelyben az 1-est 100 nulla követi. Edward Kasner amerikai matematikus unokaöccse, Milton Sirotta alkotta, majd Kasner és James Newman népszerűsítette „Mathematics and the Imagination” (A matematika és a képzelet) című könyvükben. A Google a szó használatával a cég azon küldetését kívánja kifejezni, hogy rendszerezze a weben elérhető hatalmas mennyiségű információt.

További információk: google.hu

 

 

 

Időjárás az Interneten

AccuWeather

A világ egyik legnagyobb időjárás portálja rengeteg információval és adattal a Föld szinte minden pontjára a jelenben, a múltban és az elkövetkező napokkal kapcsolatban.

Az AccuWeather cég 1962-ben lett alapítva az egész világra kiterjesztett szolgáltatással. Az AccuWeather lokális időjárás előrejelzést szolgáltat az USA területén mindenütt és ezen kívól a világ több, mint 2 millió pontjára.

AccuWeather: Időjárás portál

 

NetWeather az AccuWeather-től

Egyszerűen beilleszthetünk dinamikus időjárás előrejelzést a web lapunkra netWeather program segítségével.

NetWeather: időjárás előrejelző program

NetWeather mobil telefonra, iPhone-ra

NetWeather mobil: netWeather mobile

NetWeather iPhone: netWeather iPhone

 

 

Meteoalarm -európai extrém időjáráselőrejelzés

A www.meteoalarm.eu portál a legszükségesebb információkat nyújtja az Európa térségében várható extrém időjárási eseményekre való felkészüléshez:

Meteoalarm: Meteoalarm