Mulcsolás

Mulcsolás
Talajtakaráshoz használt szerves anyagot nevezzük mulcsnak.
Ha letakarjuk a talajt, a természetet utánozzuk. Az erdőben is hasonlóan működik az avar. Védi a talajt a kiszáradástól, megakadályozza a gyomok kikelését. Valamint jó biológiai hátteret teremt a növényeinknek baktériumokkal, gilisztákkal stb.

mulcsozás

Zöldtrágyázás vagy mulcsolás 

Néhány szó a mulcsolásról és a gyomokról:

A mulcsolásnak számos előnye van:
1. A kellő vastagságban lerakott fű belül először megfonnyad, összetapad, és úgy szárad meg – áthatolhatatlan szőnyeget képezve a legtöbb gyomnövény számára.
Nemcsak, hogy nem lehet, de nem is kell kapálni az ily módon letakart földet.
2. A mulcsréteg a talaj kiszáradását lassítja; a mulcsréteg alatt a talaj felszíne a legnagyobb kánikulában is kissé nedves.
3. Ez nemcsak a kipárolgás szempontjából, de a víz befogadása szempontjából is előnyös: a nedves föld könnyebben veszi fel az erősebb csapadékot – azaz a kapálás másik fontos célját, a laza talajfelszínt is elérhetjük mulcsolással. Ráadásul a mulcsréteg ilyenkor szivacsként működik, felveszi a vizet, az nem folyik el/le rajta, mint a kiszáradt talajon.
4. A mulcsréteg hőszigetelőként is működik: a frissen kikelt növényeket, kiültetett palántákat (ilyenkor még vékonyabban terítsük körbe őket, és ahogy nőnek, vastagítsuk a takarást), majd később a nagy kánikulák idején a nagyobbakat is védi a talajról felsugárzó hőtől. Az őszi hűvös éjszakák idején pedig fordítva, megakadályozza a talaj gyors hűlését.
5. A betakart földről nem verődik fel a föld, így az alsó paradicsomok, a földön futó uborka, vagy az eper is tiszták maradnak.
6. Eső (öntözés) után a mulcsréteg a talajnál gyorsabban megszárad, így a növényekfertőződésének veszélye is kisebb …

Egy régi hatékony módszer: a mulcsolás

Zöldtrágyázás és mulcsolás