Tudomány

Wolfram Alpha

Célok

A Wolfram | Alpha hosszú távú célja az, hogy minden szisztematikus tudás azonnal kiszámítható és mindenki számára elérhető legyen. Célunk az, hogy összegyűjtsünk minden objektív adatot, minden ismert modellt, módszert, és algoritmust, és lehetővé tenni mindenki számára, hogy kiszámoljon mindent amit ki lehet számítani a kiindulási adatokból. Célunk, hogy egy forrásból le lehessen kérdezni minden elérhető ismeretanyagot.

A jelen

A Wolfram|Alpha jelenleg 10 + billió adatot, több, mint 50.000 algoritmust és modellt, több mint 5 millió sornyi matematikai kódot tartalmaz.

A jövő

A Wolfram|Alpha a jelenlegi állapotában még csak a kezdeti stádiumot jelenti. Minden tekintetben szeretnénk szélesíteni az adatbázist, mind szélességében, mind mélységében.

A Wolfram|Alpha szilárd alapokon nyugszik, és ahogy haladunk előre egyre inkább látható, hogy ezekre az alapokra még nagyon sok minden felépíthető.

A Wolfram|Alpha valójában egy technológia, egy olyan platform amit számos különböző módon lehet felhasználni és alkalmazni. A lehetőségek tárházának nincsenek határai.

Történelmi háttér

A Wolfram|Alpha különös víziója Stephen Wolframtól származik.

Napjainkban elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a számítógépek számítási sebessége és az interneten elérhető adatbázisok mennyiságe és hozzáférési sebessége lehetővé teszi ennek az álomnak a megvalósítását.

Wolfram Alpha

 

A Wolfram|Alpha egy keresőprogram?

Nem. Ez egy számítógépes tudásmotor. A keresési feltételeknek megfelelő eredményeket a sját adatbázisából állítja elő, számolja ki, nem internetes keresések eredményeként adódó linkeket szolgáltat.

A Wolfram|Alpha használata ingyenes?

Igen, igen ingyenesen használható személyes felhasználás esetén a Felhasználási feltételekben leírt feltételek alapján. Hamarosan elő lehet majd fizetni nagyon széleskörő üzleti célú szolgáltatásokra.

Kinek ajánlott elsősorban a Wolfram|Alpha?

Mindenkinek! Alapvető célja, hogy mindenkinek szakértői szintű tudásanyagot biztosítson.

Hol találom a Wolfram|Alpha működését bemutató demonstrációt?

Stephen Wolfram bemutatóját ajánljuk, vagy az Examples fejezetben a Visual Gallery-t.

Hol találom meg a legfrisebb információkat a Wolfram|Alpha-ról?

Tanulmányozd a Wolfram|Alpha Blog oldalakat, vagy a Wolfram|Alpha Facebook oldalt. Mindkettőhöz RSS feed-ek is találhatók.

Milyen gyakran frissül a Wolfram|Alpha?

A Wolfram|Alpha’s adatai folyamatosan frissülnek, gyakran valós időben.Az adatbázis folyamatosan karban van tartva, fejlesztve van és rendszeresen megjelennek az újabb verziók, amiket már megjelenés előtt lehet teszetlni aki kedvet érez hozzá.

Mikor lesz a Wolfram|Alpha befejezve?

Soha. Mindig lesznek olyan újabb ismeretek, adatok, amiket lehet frissíteni. A
Wolfram Mathematica rendszert már 1988. óta folyamatosan fejlesztjük.

Lehetnek javaslataim a Wolfram|Alpha-val kapcsolatban?

Természetesen! nagyon örülünk mindenfajta visszajelzésnek, ötletnek. Minden oldalon megtalálható a feedback form, ahol el elehet küldeni nekünk ezeket..

Megbizhatok a Wolfram|Alpha által szolgáltatott eredményekben?

Egészen biztosak vagyunk abban, hogy igen. Komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy minél alaposabban leteszteljük a rendszert. Ennek ellenére, ha véletlenül valahol problémával találkoznál, kérünk számolj be róla.

Mik a Wolfram|Alpha’s felhasználási feltételei?

Ezek pontosan le vannak írva a Felhasznói feltételek oldalon.

Van arra lehetőség, hogy bővítsem a Wolfram|Alpha’s tudásbázisát?

Igen! Olvasd el a Participate oldalt.

A következő témákban kaphatunk eredményt a kérdéseinkre:

Matematika »
Statisztika és Numerikus analízis »
Fizika »
Kémia »
Anyagelmélet »
Mérnöki alkalmazások »
Csillagászat »
Földtudományok »
Biológia »
Technológia »
Közlekedés »
Számítástudományok »
Web és számítógép rendszerek »
Mértékegységek és mértékrenszerek »
Pénz és gazdaság »
Idő és dátum »
Földrajzi helyek »
Társadalmi-gazdasági adatok »
Időjárás »
Egészség & Orvostudomány »
Élelmiszer, tápanyagok »
Szavak, Nyelvészet »
Kultúra és média »
Emberek és történelem »
Oktatás »
Szervezetek »
Sportok és sportjátékok »
Zene »
Színek »

 

Matematika

A matek fórum, ahol az emberek együtt tanulják a matematikát

… a vezető online erőforrás annak érdekében, hogy jobban tanítsuk, tanuljuk és kummunikáljuk a matematikát.

A Matek Fórum az Internet egyik legjelentősebb matematikai és matematika oktatási portálja matematika tanárok, matematikusok, kutatók, tanulók és szülők közössége részére. A Drexel’s School of Education üzemelteti és az a feladata, hogy támogassa azoknak a szakmai anyagoknak, interkativitásoknak a a kifejlesztését, amelyek segítenek eligazodni az egyre inkább fejlődő technikai világban.

Érdekes problémákat, rejtvényeket online segtséget, közös problémamegoldást, együttműködést, szakmai előmenetelt kínál. Diákok számára is élvezetes és hasznos az oldal. Tanárok megoszthatják ötleteiket, fejleszthetik tudásukat.

Kérezd Dr. Matekot

Ez egy kérdés-felelet szolgáltatás diákok és tanáraik számára. A kereshető adatbázis témák szerint és érdeklődési szintek alapján is rendszerezett.

A diákok a web formon keresztül tudnak kérdezni Dr. Matektól. A válaszokat e-mailben küldi el a rendszer. A legérdekesebb kérdéseket és válaszokat archiválja a rendszer és ezek megtalálhatók lesznek a tematikus adatbázisban tanulási szintek (elemi, közepes, gimnáziumi) és témák szerint is (hatványozás, polinomok, algebra, …). Érdemes kipróbálni Dr. Matek keresőjét kulcsszavak szerint (pl. fibonacci, fraktálok, bizonyítás) és temák szerint is (prím számok, aranymetszés, Pascal háromszög …).

Teacher2Teacher

Tanárok és szülők közössége a matematika oktatásával kapcsolatos témakörökben.

Ez egy kérdés-felelet szolgáltatás, ahol minden olyan kérdéssel találkozhatunk, ami a matematika tanításával és tanulásával kapcsolatba hozható.

Nem csak megválaszoljuk a felmerült kérdéseket, hanem archiváljuk is azokat a válaszokkal együtt annak érdekében, hogy ehhez az ismeretanyaghoz mások is hozzáférjenek. Az archivált anyag bárki számára elérhető, a legfontosabb részek külön kiemelsére kerültek a FAQ fejezetben.

Egyesületünk tagjai a világ bármely részéről és bármilyen témában felmerült kérdésre válaszolnak az óvodai matematika oktatástól kezdve a főiskolai matematika tanítással bezárólag. A válaszolók mind tanárok de emelett néhányan közülük tanácsadóként, tankönyvíróként, kutatóként is dolgoznak.

Matematikai eszköztár

A matematika tanítását, tanulását, az órai munkát segítő anyagok tárháza.

A hét matekfeladata

Ez egy díjnyertes program, ami három fő elemből áll.

- A hét matekfeladata, ami tanári segédanyagot is tartalmaz.
- Probléma megoldó és kommunikációs gyakorlatok a stratégiai gondolkodás és az írásbeli kifejezőképességek fejlesztésére.
- Professzionális tanártovábbképzés.

A feladatok fejlesztik a diákok problémamegoldó képességét, találékonyságát, kifejezőképességét, kerativitását. A jelenlegi témakörök: a matematika alapjai, elemi algebra, algebra és gemetria. Az archívum tartalmazza az összes korábbi feladatot és az azokra érkezett megoldásokat, amiket a világ különböző tájairől küldtéek be a diákok, valamint a tanárok által írt megjegyzéskete, kiegészítéseket.

Matematikai internetes könyvtár

Mathematikai témák
Algebra, Analízis, Aritmetika, Egyenletek, Többismeretlenes egyenletek, Matematikai kommunikáció, Differenciálegyenletek, Diszkrét matematika, Dinamikus rendszerek (Káosz elmélet, Fraktálok…), Geometria, Törtélnelem és életrajzok, Matematikai logika, Számelmélet Numerikus analízis, Operáció kutatás, Függvények, Egyenlőtlenségek, Trigonometria, Valószínűségszámítás, Statisztika, Topológia, Alkalmazások (üzleti, számítástechnika, mérnöki számítások, humán és társadalmi tudományok, sport, …)

Erőforrások
Oktatási anyagok (audió-vizuális, programok, kurzusok, játékok, házi feladat tervek, feladatgyűjtemények, …), web alapú anyagok (internetes projektek, webes adatbázisok linkgyűjteménye …), Szerevezetek, Publikációk, Hivatkozások (életrajzok, szótárak, szószedetek…), Szoftverek

Matematika tanítási témák
Oktatás kérdések / stratégiák (értékelés általános programok, módszerek és tevékenységek, különleges környezet, oktatás stílusok, oktatási technológiák …), Karrierfejllesztés, Matematikai kutatás / reform, Szociális kérdések …

Oktatási szintek
Általános iskola, Középsikola, Fősiskola, egyetem, Kutatás

MathForum: MathForum

Matematikai fogalomtár: matematikával kapcsolatos kifejezések és fogalmak magyarázata

Ez a honlap matematikával kapcsolatos szavak és fogalmak magyarázatát tartalmazza angol, dán, finn, lengyel, litván, magyar, német, spanyol és szlovák nyelven. A kívánt nyelveket a Beállítások menüpont alatt választhatja ki.

A matematikai fogalomtár (tezaurusz) hasznos segédeszköz az óratervezésben, részben mert segít ellenőrizni az órán használandó kifejezéseket, másrészt mert a kapcsolatokat is megmutatja a rokon témákkal és fogalmakkal.

Maths.org: Matematikai fogalmak és kifejezések

 

ABACUS Nemzetközi Matematika Verseny

Az Abacus Nemzetközi Matematika Versenyt Divéki Tivadar, a Grace Church iskola tudományos osztályának vezetője indította el 1997-ben. A verseny alapjául egy több, mint 100 éves, tehetséges diákok számára Magyarországon kiadott matematikai folyóirat szolgált.

KÖMAL

Ennek éveken keresztül olyan matematikus, fizikus, informatikus hírességek szerepeltek éveken keresztül, mint például Teller Ede, vagy Szilárd Leó.

Az Abacus célja napjainkban, hogy megmutassa bármilyen képességekkel rendelkező fiatalok matematikai tudása az azonnali visszacsatolás és motiváló támaválasztással fejleszthető, alakítható.

Az internet segítségével ezek a feladatok a világ bármely részéről elérhetők. Három korcsoportban minden hónapban 8-8 feladatot tűznek ki. A diákok feladat nem csak a megoldás beküldése, hanem annak a bemutatása is, hogyan jutottak el az eredményhez. Ha valamelyik diák rossz megoldást küld be, vagy problémája van egy feladattal, akkor a tanártól segítséget kaphat, ötleteket ahhoz, hogy megtalálja a helyes megoldást.

Abacus: Abacus

Középiskolai Matematikai Lapok

Több mint száz évvel ezelőtt egy győri főreáliskolai tanár, Arany Dániel úgy döntött, hogy egy középiskolásoknak szóló matematikai újságot alapít. Célját így fogalmazta meg: “tartalomban gazdag példatárat adni tanárok és tanulók kezébe.” A lap első példánya 1894. január 1-én jelent meg.

Megjelenése csupán a háborúk idején szünetelt.

Azóta matematikusok és más tudósok több generációja csiszolta problémamegoldó képességét a KöMaL révén.

Ma a KöMaL pontversenyén matematika, fizika és informatika feladatok megoldásával lehet versenyezni.

KÖMAL: Középiskolai Matematikai Lapok

 

M-Buttons: Térgeometriai szemléltető ábrák és animációk …

A térgeometria alapfogalmai, Szabályos testek, Kapcsolatok a szabályos testek között, Ikozaéder és aranymetszés, Kúpszeletek, Dandelin-gömbök, A Cavalieri-elv, Egyéb érdekes poliéderek

Az alábbi oldalak a középiskolai matematika-anyag térgeometriai részét próbálja összefoglalni, a VRML 2.0 nyelv adottságait kihasználva. Az így készített térbeli ábrák körüljárhatók, elforgathatók, minden nézőpontból megvizsgálhatók. Egyes esetekben a térbeli ábrákhoz animáció is tartozik, illetve az ábrára kattintva új ábrák tekinthetők meg, amit a részletes leírásoknál külön jelzek.

A térgeometria alapfogalmai, Szabályos testek, Kapcsolatok a szabályos testek között, Ikozaéder és aranymetszés, Kúpszeletek, Dandelin-gömbök, A Cavalieri-elv, Egyéb érdekes poliéderek

 

 

Mandelbrot halmazok

A matematikában a Mandelbrot-halmaz komplex számokból képzett rekurzív sorozat.
Habár a Mandelbrot-halmazt Benoît Mandelbrot fedezte fel, Adrien Douady és J. Hubbard nevezték el róla 1982-ben.

Wikipedia: Mandelbrot-halmaz

A valós 3D-s Mandelbulb halmazok

A Mandelbrot halmazok szokásos megjelenítése 2 dimenziós. A következő cikkben ezek csodálatos 3 dimenziós megjelenítésével ismerkedhetünk meg.

Skytopia: Mandelbrot-halmaz

 

Matematika: I N F O P O R T Á L

“Az agy nem a matematika nyelvét használja.” (Neumann János)

“Ami olykor világos… és olykor homályos valami,… az a matematika.” (Lakatos Imre)

“A matematika a legalsóbb szinttől a legfelsőig tapasztalatokból nő ki: próbálkozásokból, sejtésekből és ellenőrzésükből, elvetésükből vagy megerősítésükből. Mégis az emberi szellem szabad alkotása. Híd a két kultúra között. Tele van játékossággal, esztétikummal: művészet is.” (Varga Tamás )

“Amennyiben a matematika törvényei a valóságra vonatkoznak, nem bizonyosak; amennyiben viszont bizonyosak, nem a valóságra vonatkoznak.” (Einstein)

Mathematika: Matematika

 

Szupermatek

Egy nagyszerű online matek tanár, 13-tól 100 éves korig mindenkinek ajánlott!

Élvezd az érdekes és hasznos Szupermatek oldalakat!

Cool Math: Szupermatek

 

 

Kémia

Kérdések a “A periódikus rendszer videókon keresztül” professzorához

Professzor Martyn Poliakoff válaszol amerikai középiskolások kérdéseire.

A periódikus rendszer

A kémia elemeket már a 19. században felfedezték, ebben a videó sorozatban egy rövid videó keretében mindegyikez bemutatják. Mind a 118 videó elkészült, de ezzel nem fejezték be a munkát, folyamatosan frissítik, jobb és hatásosabb körülmények között mutatják be az elemeket. Ezen kívül kiegészítik kémiai újdonságokkal, őj kalandokra hívnják a látogatókat.

Volt olyan videó, amit a feltöltéstől számított 24 órán belül 200 ezer alkalommal töltöttek le az internetről!

Nem tettünk minden 118 -, de a mi feladatunk nem fejeződött be. Most már frissítésével az összes videót az új történetek, jobb és nagyobb mintákat kísérletek.

Daily Telegraph: Periódusos rendszer a YouTube-on: Robbanó videó bemutatók

A Daily Mail: Fizz, bang, whoosh … Brit tudósok bemutatják a periódusos rendszert, amit mindenkinek meg kell nézni az interneten

BBC: A kémiai elemek online életre kelnek

 

Filozófia

A filozófia szó jelentése az ógörög eredetű, jelentése: „a bölcsesség szeretete”.
A sophia kifejezés, amelyet magyarra „bölcsesség”-nek fordítunk, eredeti jelentése szerint mesterségbeli tudást, ügyességet jelentett …

Wikipedia: Filozófia

 

Buddhizmus

A buddhizmus filozófiai, illetve gyakorlat-alapú világnézet, amely bizonyos országokban vallási irányzatok kialakulását eredményezte. Az i. e. 6. században jött létre Indiában, s elsősorban azoknak a körében terjedt, akik a hinduizmus által szentesített kasztrendszer ellen tiltakoztak.
A buddhizmust általában a történelmi buddhaként ismert Gótama Sziddhártától (Gautama Siddhartha) eredeztetik, aki i. e. 563–483 között élt, a harcosok kasztjába tartozó uralkodó család fiaként. Maga a buddha szó jelentése: felébredett, megvilágosodott, olyan lény, aki megszabadult az anyagi világ kötöttségeitől, és megvalósította a tökéletes, zavarodottságtól és szennyeződésektől mentes tudatosság állapotát.

Wikipedia: Buddhizmus

Hírek a témában▪ [Buddha, tanításai és élete]▪ [Bodh Gaya]▪ [* dharmagyakorlás Magyarországo...▪ AKTUÁLIS TIBETI LINKEK (és hírek)▪ [Mantra, mudra]▪ [Dharmáról átfogóan

Lap.hu: Buddhizmus

Kőrösi Csoma Sándor a tibetisztika megalapítója

Kőrösi Csoma Sándor

Himalájakék, Tibetvörös – Csoma nyomában (2007)

Himalájakék – Ahány ember, annyi nyelv

 

Ateizmus

Az ateizmus vallási, filozófiai és egyéb csoportokat tömörítő gyűjtőfogalom, mely csoportok közös jellemzője az istenben vagy istenekben való hit hiánya.

Wikipedia: Ateizmus

Az ateizmusról

Lap.hu: Ateizmus

Az ateizmus az istenek létezésébe vetett hit hiányával jellemezhetô. Egyes ateisták továbbmennek ennél, és úgy vélekednek, hogy bizonyos istenek nem léteznek. Az elôzô álláspontot gyakran “gyenge ateista” álláspontnak, az utóbbit “erôs ateizmusnak” nevezzük.

MEK: Bevezetés az ateizmusba

 

Szkeptikus – Szkeptikus Társaság

A Szkeptikus Társaság elsődleges céljának tekinti a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének, a tudomány eredményeinek ismertetését, valamint az irracionális, áltudományos irányvonalak kritikáját. A szkepticizmus, mint racionális kételkedés a tudományos módszertan egyik alappillére, amelynek bemutatása kiemelt fontosságú programpontunk.

Közvetlen céljaink közé tartozik ezen szkeptikus webportál, valamint a Szkeptikus Blog működtetése, a Szkeptikus Szótár és a Darwin-nap mozgalom támogatása.

A “szkeptikus” kifejezés egy filozófiai irányvonalat és gondolkodásmódot takar, mely szerint a világról alkotott képünket a logikára és a tudomány kellően alátámasztott eredményeire kell alapozni, nem pedig tekintélyre, hagyományra vagy bármiféle olyan dogmára, amely a racionális gondolkodás akadálya lehet. A magyarországi Szkeptikus Társaság azt vallja, hogy a körülöttünk levő világ megismerésének legmegbízhatóbb módja a tudományos módszer.

Szkeptikus Társaság

Szabadgondolkodó

Városi legendák (Urbanlegends)

Linkgyűjtemény

Darwin-nap

X-Aknák

 

Naturalizmus

A naturalizmus azon filozófiai irányzatok összefoglaló neve, melyek szerint a természetes világunk a teljes valóság. A természettudományok módszertani naturalisták abban az értelemben, hogy a fizikai jelenségek hátterében mindig természetes okokat keresnek (és azokat is találtak minden esetben). A modern filozófiai naturalizmus ebből kiindulva és továbblépve azt a metafizikai állítást fogalmazza meg, hogy a természetes világunk zárt az ok-okozati kapcsolatra nézve, vagyis világunkban minden jelenség oka és magyarázata szintén természetes.

Naturalizmus

Szabadgondolkodó