Védelem a kártevők ellen

Természetes védelem a kártevők ellen

 

-  A bársonyvirág (büdöske) elűzi a kártevőket kertünkből

bársonyvirág-büdöskeA bársonyvirág gyönyörű napsárga vagy narancssárga színével kitűnő színfolt kertünkben, sőt elűzi a kártevőket is. Szegény bársonyvirág (Tagetes) egyik oldalról kapott egy gyönyörű szép nevet, míg másik oldalról megkapta a büdöske nevet. Hát hogy lehet egy bársonyvirágot büdösnek nevezni. Tény hogy maga a virág egy jellegzetes illatot bocsájt, ki magából ám ez az illat távolt tartja a szúnyogokat és kártevőket kertünkből. Így a biokertben is nagy hasznát vesszük ennek a kis sárga szépségnek.

… Szaporítása is egyszerű magról a legkönnyebb a magokat ősszel saját magunk gyűjthetjük be a tövekről így minden évben ingyen van az utánpótlás. Ha még nincs a kertünkben bársonyvirág, tavasszal vásároljunk néhány palántát és ezeket ültessük ki a kertbe.

Ha folyamatos virágzást szeretnénk elérni az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk le a tőről, de ne felejtsük el a magokat begyűjteni. A növény szinte tavasztól késő őszig folyamatosan nyílik.

- Hogyan készítsünk házilag vegyszert a kártevők ellen?

- Levéltetvek ellen: a csalánt és a rebarbarát 8 napig áztassuk, naponta keverjük meg, és hígítás nélkül permetezzük ki.
- Gomba ellen: három maréknyi apróra vágott csalángyökeret leforrázunk két liter vízzel, 12-24 órán át állni hagyjuk, ezután ötszörösére hígítva permetezzük.
- A káposztafélék gyökérgolyva-fertőzését a torma trágyalé akadályozza meg. A torma a monília ellen is véd …

 

Bazsalikom, a biokertészet rovarírtója

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) termesztett, egyéves, a biokertészet számára is alkalmas gyógynövény. Amint növekedni és virágozni kezd, olyan erős illatot áraszt, hogy a közelében lévő más növényekről nemcsak a zöld tetűk, hanem az őket telepítő hangyák is eltűnnek.

Növényvédelem

Védekezhetünk olyan növényekkel, amelyek ragadozó rovarokat vonzanak a konyhakertbe, ültessük ezeket konyhakert szegélyére!

- A kék búzavirág katicabogarak, fátyolkák és fürkészdarazsak számára vonzó. Magjait vessük késő ősszel vagy kora tavasszal.
- Fülesternye a levéltetvek ellen jó, vonzza a fürkészdarazsakat.
- A kerti borágó egynyári, ehető növény. Zöld fátyolka kedveli, levéltetű ellen jó …

- Megfelelő növénytársítás

 

A tetveket űzi a büdöske, körömvirág, mák, sarkantyúka, háromszínű szulák. Ha a zöldségeságyásokba ilyenek kerülnek, a tetűhadak odébb költöznek. Levéltetvek ellen jó még a paradicsom erjesztett leve is. Ha a paradicsom levágott zöld növényi részeit kb. 24 órán keresztül egy vödör vízbe áztatjuk, a levéltetvek (és más, növényi kártevők) ellen kitűnően felhasználható erjesztett levet kapunk, amit a növény töve köré kell locsolni. Régen felismerték a levendula tetű és hangya riasztó hatását. Állítólag a szamócát a botritisztől és a lisztharmattól megvédi a fokhagyma és a kamilla is, érdemes az ágyásába duggatni néhányat, ilyen hatása van ha a sorok közé póréhagymát ültetünk. A vöröshagyma és a sárgarépa is kiváló párost alkot a hagyma- és a répalégy elleni harcban. Lehet őket együtt ültetni, nem zavarják egymást azért sem, mert a répa mélyen gyökerezik, míg a hagyma a sekélyebb rétegekből szerzi a táplálékát.

Ültessünk körömvirágot a málnabokrok közé, ugyanis a málna kártevői nem viselik el a körömvirágot. Ahol körömvirág van, azt a kertet messzire elkerüli a levéltetű, a fonalféreg, és más kártevők …