CMS rendszerek

CMS - Content Management System

Content Management System = Tartalomkezelő rendszer

tartalomkezelő rendszer olyan szoftverek gyűjtőneve, amelyeket több személy együttműködésével készülő munkák koordinálására dolgoztak ki alapvetően olyan feladatokra, mint például:

  • vállalati szintű tartalomkezelő rendszer (ECMS),
  • webtartalom-kezelő rendszer (WCMS)
  • dokumentumkezelő rendszer (DMS),
  • mobil tartalomkezelő rendszer (MCMS),
  • komponens tartalomkezelő rendszer (CCMS),
  • digitális vagyonkezelő rendszer (DAM) ,
  • oktatási tartalomkezelő rendszerek (LMS).

Alapvető feladatuk, hogy könnyű adattárolási és adatelérési lehetőségeket biztosítsanak egyszerre több személy részére is, és számukra hozzáférési jogosultságokat lehessen beállítani,  kommunikációs lehetőséget biztosítsanak a felhasználóknak.

Bemutatunk néhányat a világ legjobb nyílt forrású, php/mysql alapokon működő tartalomkezelő rendszerei közül.

WordPress – worpress.org

A WordPress egy 2033 óta elérhető, ingyenes weboldal és blog készítő szoftver, amit több száz önkéntes fejleszt világszerte. Több ezer kiegészítést, widgetet és templétet lehet letölteni hozzá, amelyek segítségével a legkülönbözőbb elképzeléseket gyorsan meg lehet valósítani. Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban telepíthető CMS rendszer.

Joomla! – joomla.org

A Joomla! egy ingyenes, könnyen használható CMS rendszer és alkalmazási keretrendszer, ami jelenleg az egész web közel 3%-át szolgáltatja!

Drupal – drupal.org

A személyes blogoktól a vállalati alkalmazásokig a CMS rendszerek felhasználási területeit széles körben lefedni képes program. Több ezer kiegészítő modult és templétet tartalmaz. A Drupal is ingyenes, rugalmas, megbízható és több ezer önkéntes által folyamatosan fejlesztett rendszer.

Minden magyarul beszélő CMS egy helyen! CMS rendszerek tesztje! Joomla, Drupal, e107, stb. – CMS Award