Dizájn oldalak

dizájn

- Logó

- Márkanév

- Arculat

- Grafika

- Tipográfia

- Színek

- Irodalom

Dizájn

A dizájn szót könnyebb értelmezni, mint magyarra fordítani, hiszen a formatervezés, ami többé-kevésbé megfelelője lenne, szűkebb értelemben használatos.

A dizájn leegyszerűsítve tárgy- és környezetalakítás (építészet, belsőépítészet, bútortervezés, textiltervezés, öltözéktervezés, kézművesség, grafikai és web tervezés …). A dizájn tágabb ipari értelmezése kiterjed minden tömegtermelésben készült, az innováció többletértékét hordozó termékre és már nem csak tárgy- és környezetalakítás, hanem stratégia, elemzés és folyamat.

A jó dizájn segít, a rossz dizájn bénít, ráadásul, a legtöbbször észrevétlenül, hiszen sokszor tudatosan nem is érzékelve, a tárgy-, a forma-, a környezet- és a vizuális kultúra szerves részét képezi hétköznapjainknak.

A dizájn szó meghatározásánál sokkal többet mond a fogalom láttatása, hiszen a formatervezett tárgyak észlelésének esztétikai élménye magáért beszél. A dizájn nemcsak tükrözi, hanem meg is határozza életminőségünket. Az igényesen tervezett tárgyak használhatóságuk mellett szépséget visznek a hétköznapok világába, formaviláguk többletjelentésével értékessebbé teszik környezetünket. A dizájnerek, formatervezők minden érzékükkel figyelik és a forma nyelvére fordítják a társadalomban, és az egyes emberekben lejátszódó változásokat, igényeket, gondolatokat.

Története folyamán a dizájn összefonódott a mindennapi élettel és a kultúrával. Hatalmas területet fog át, többek között háromdimenziós tárgyakat, az alkalmazott grafikát és integrált rendszereket, az információs technológiától egészen a városi környezetig …

Az innováció új motorja a dizájn
A dizájn gazdaságélénkítő szerepe, a formatervezésben rejlő lehetőségek mind szélesebb körben válnak elismertté a hazai vállalatoknál. Ezt bizonyítja az idei Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj kitüntetettjeinek kiállítása is, amely október 24-ig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban.

Design fogalmak
A formatervezés, ipari formatervezés vagy design (ejtsd:dizájn) az iparművészeten belül mindazon tevékenység, amely az iparilag előállított tárgyi világ formai-esztétikai kialakításával foglalkozik. Maga a kifejezés a II. világháború utáni időszakban alakult ki. A formatervezés ötvözi az esztétikát, a formát, a funkcionalitást, és innovatív módon kiemeli a tárgya egyedi tulajdonságait. A formatervezés fogalma kapcsolódik az építészethez, az iparművészet más ágaihoz (bútorok, ékszerek, dísztárgyak, csomagolások stb.), ipari alkotások (autók, járművek, technikai eszközök, gépi berendezések) tervezéséhez …

Dizájn rémálmok: szörnyű logók toplistája
Logótervező szoftverekből annyi van, mint égen a csillag. A legtöbb mindenféle template-ekkel operál, így valóban pár perc alatt készíthetünk látványos grafikákat. Igaz, az előre elkészített sablonok miatt az egyediségről többnyire le kell mondanunk.

Mozgásban a dizájn
Az embernek mindig újra kell terveznie magát is

Tippek, ötletek és megoldások webdesign témában
A honlapkészítés, keresőoptimalizálás és a webes fejlesztések területén az igazi értékek hosszú távon mutatkoznak …